EPA/Valdrin Xhemaj
Ramuš Haradinaj

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj izjavio je da je vašingtonski sporazum korak napred i da je razbio neusaglašenost “glavom u glavu”.

– To je korak napred, jer se suočavanje dešava na stolu. Ne vidim ga kao korak unazad – rekao je Haradinaj za RTV Dukađini.

Beograd i Priština potpisali su 4. septembra u Vašingtonu sporazum u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa.

Haradinaj je naglasio da bi se u primeni ovog sporazuma mogli suočiti sa poteškoćama.

– Kada bude došlo vreme primene možda će implementacija naići na teškoće, “mini-Šengen” se ne može odmah primeniti – istakao je Haradinaj.

Nismo dobili ono što smo mogli

Lider ABK rekao je da kosovska delegacija u Beloj kući u Vašingtonu, u pregovorima sa Srbijom, nije dobila ono što je mogla.

Takođe je rekao da su kosovski premijer Avdulah Hoti i državni koordinator za dijalog Skender Hiseni bili previše opušteni.

– Bilo je i uvaženih članova delegacije. Ali trebali bismo znati da osim ublažavanja tačke za Gazivode nismo dobili ništa. Verujem da je kad je Srbija zahtevala povlačenje tačke 10 naša delegacija mogla da pojača pritisak na njih. Tako se pregovara. Čak i na samo spominjanje prelaza Merdare IBM se morao poštovati. Hoti i Hiseni su išli tamo preterano opušteni -ocenio je Haradinaj.

– Ali ne želim da kažem da nismo ništa dobili – dodao je lider ABK.

– Bolji smo nego što smo bili. Međutim, ovo će imati posledice za buduće generacije. Isa Mustafa je morao da daje uputstva Hotiju. Verovatno mu je rekao da, pošto odlazi u Vašington, ne kvari naše odnose sa prijateljima – rekao je Haradinaj.

3 COMMENTS

  1. Samo lupas u prazno da se vrsi pritisak na Srbiju i da priznaju Kosovo.Mnogo si bistar.
    O Ramus Srbija nije maciji kasalj oni su drzava jaka a vi ste Kosovo posle rata unistili i ekonomski politicki.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here