EPA-EFE/JAMES ROSS
Melburn

Nekoliko desetina hiljada nosilaca privremenih viza u Australiji potpisalo je peticiju protiv, kako su naveli “diskriminatorne politike vlade Australije” da im ne dozvoli da slobodno napuste zemlju i da se posle ponovo vrate.

U isto vreme, državljanima i licima sa stalnim boravkom, dozvoljeno je da ulaze i izlaze iz zemlje ukoliko su potpuno vakcinisani. Takođe, vakcinisani turisti iz Singapura i Novog Zelanda će moći u toku novembra da uđu u Australiju.

Vlasnicima privremenih viza, koji rade, studiraju i žive u Australiji, i dalje nije dozvoljeno da napuste zemlju, a zatim da ponovo uđu u zemlju, osim u slučaju da imaju posebno izuzeće. Peticiju je do sada potpisalo preko 40.000 ljudi.

U Australiji je 31. marta 2020. bilo 2,17 miliona inostranih građana na različitim privremenim vizama. Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, u ovom momentu širom kontinenta ima najmanje 1,6 miliona nosilaca privremenih viza.

Ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz je u oktobru najavila da će otvaranje međunarodnih granica Australije biti organizovano, s tim da australijski državljani i lica sa stalnim boravkom imaju prioritet.

– Slede kvalifikovani radnici koji mogu da dođu u zemlju, zatim međunarodni studenti, i na kraju putnici iz inostranstva – istakla je Endrjuz.

Ministarka je rekla da razume da su mnogobrojni nosioci privremenih viza mesecima odvojeni od prijatelja i porodice, uz napomenu da će doći do daljeg ublažavanja ograničenja u narednim nedeljama i mesecima, jer stopa vakcinacije nastavlja da rastu.
Međutim, ni ministarka Endrjuz, niti Ministarstvo unutrašnjih poslova nisu odgovorili na pitanje zašto su putnici iz Singapura i Novog Zelanda dobili vremenski rok za ulazak u Australiju, dok privremeni stanovnici Australije – nisu.

Upravo ova činjenica posebno pogađa sve potpuno vakcinisane nosioce privremenih viza, jer smatraju da su samim tim što su primili dve doze ispunili uslov za izlazak i ulazak u zemlju, pa od države očekuju barem datum kada će im to biti omogućeno.

Prema rečima mnogih stranih državljana na privremenim vizama, time što su se mnogi vakcinisali, oni značajno doprinose stopi imunizacije u Australiji, a takođe plaćaju porez i rade sve što država od njih traži, te ne vide razlog zbog čega ih Australija ne izjednači s licima sa stalnim boravkom, kada je reč o slobodnom izlasku iz zemlje i povratku u Australiju.

Prema nedavnom istraživanju, potvrđeno je ono što se često čuje, da se nosioci privremenih viza ne tretiraju kao ključni članovi zajednice.

Naime, Istraživači sa Tehnološkog univerziteta u Sidneju (UTS), Univerziteta Novog Južnog Velsa (UNSW) i organizacija Inicijativa za pravdu radnika imigranata objavili su izveštaj “Kao da nismo ljudi: napuštanje privremenih migranata u Australiji tokom pandemije kovida u 2020.”

Anketa je obuhvatila 6.105 lica sa privremenim boravkom i većina je rekla da je iskusila razne poteškoće, poput toga da nemaju gde da žive ili rade, jer nisu deo paketa finansijske pomoći australijske vlade, a paket je u početku uključivao samo državljane i lica sa stalnim boravkom.

Prema rečima dr Lori Berg iz UTS, isključenje vlasnika privremenih viza iz novembarskog plana ponovnog otvaranja zemlje samo je potvrdilo stav australijske vlade.

– Čini se da vlada ponovo tretira nosioce privremenih viza kao izvor prihoda, a ne kao neophodne niti ključne članove zajednice – istakla je dr Berg.

Savezna vlada je pak istakla da je nakon otvaranja zemlje radna snaga suštinski deo plana ekonomskog oporavka Australije. Međutim, neke zemlje su već krenule da angažuju privremene radnike za svoje dugoročne planove ekonomskog oporavka, kao što su Novi Zeland i Kanada, dok Australija to još ne čini.

Ostaje da se vidi da li će vlada pojednostaviti postupak za izdavanje viza i dolazak novih imigranata, posebno kvalifikovanih radnika i onih koji se bave izuzetno traženim zanimanjima.

Takođe, za sada nema nagoveštaja da li će vlasnicima privremenih viza biti pojednostavljen put za dobijanje stalnog boravka u Australiji, što dobar deo njih traži od državnih organa.

Poruka za premijera

U peticiji se navodi da mnogi privremeni stanovnici, koji rade u bolnicama, centrima za brigu o starim licima, centrima za brigu o deci i supermarketima, gube nadu da će moći da ostanu u Australiji kako im se bliži datum isteka vize.
“Premijer Skot Morison i australijska vlada su nedavno priznali da je migracija ključna za ekonomski oporavak nakon pandemije. Sada je odlično vreme da se vladine reči sprovedu u delo”, navodi se u peticiji.

Dvostruki standardi

Lider Stranke zelenih Adam Band rekao je da plan za ponovno otvaranje zemlje uključuje “dvostruke standarde”, posebno imajući u vidu da su mnogi nosioci viza imali legitiman razlog da putuju u inostranstvo.
– Izgleda da vlada nema problema da dozvoli milijarderima, poput Endrjua Foresta, da dolaze i odlaze kako žele, ali kada ljudi žele da odu u inostranstvo na sahranu ili možda da vide svoje roditelje ili svoje voljene poslednji put, vlada će ih izneveriti i neće im dozvoliti da to urade – istakao je Band.

Ne traže poseban tretman

Adam Band je rekao da su mnogi nosioci viza u teškom položaju jer “ako napuste Australiju vrata se za njima zatvaraju”.
– Ne pozivamo na poseban tretman. Vlada bi samo trebalo da ljudima koji su zaglavljeni ovde, daleko od svojih najmilijih, da ista prava koja daju građanima Australije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here