EPA/Kimimasa Mayama
Foto: Ilustracija

Nissanov automobil bez vozača uspeo je u Velikoj Britaniji da pređe 370 kilometara, što je najduže i najkompleksnije putovanje u toj državi dosad, u vreme dok u automobilskoj industriji traje trka u razvoju autonomnih vozila.

Velika Britanija pokušava da privuče kompanije koje razvijaju autonomna vozila, nadajući se da će obezbediti svoj deo kolača u toj industriji za koju se procenjuje da će 2035. vredeti 1,2 bilijarde dolara.

Nissanov električni automobil LEAF je uz pomoć osam laserskih čitača, sedam kamera, radara postavljenog oko vozila i šest kontrolnih jedinica u prtljažniku vozio uz “normalna” vozila po državnim putevima.

Oko 370 kilometara dugo putovanje započelo je u evropskom tehnološkom centru tog japanskog proizvođača u Krenfildu, na jugu Engleske. Put je završio u fabrici u Sanderlendu, na severoistoku države. Automobil je prolazio putevima bez ili s minimalnim oznakama, raskrsnicama i kružnim tokovima, koristeći naprednu tehnologiju pozicioniranja.

– Ostali vozači u blizini nisu primetili da je automobil u stvari u potpunosti autonoman – istakao je Dejvid Mos, prvi čovek Nisanovog istraživanja i razvoja u Evropi.

– Vozilo je zbog količine senzora koji ga neprekidno nadziru mnogo svesnije šta se događa u okolini, nego što to može biti ljudski vozač – dodao je Mos.

Projekat nazvan HumanDrive koji spredvodi Nissan dobio je sredstva od vlade, a sarađuje s vlastima kako bi dobio dozvolu za vožnju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here