Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

Zamenica direktora Insituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević negirala je danas navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje o mogućnosti naknadnog testiranja i prekida kućne izolacije za državljane Srbije koji dolaze iz inostranstva.

Ponovila je da srpski državljani u zemlju mogu da uđu samo sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata, a u suprotnom – moraju 14 dana da budu u kućnoj izolaciji, uprkos informaciji iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

To je jedina, validna odluka Kriznog štaba, rekla je dr Kisić Tepavčević za Tanjug.

O drugim pitanjima, poput mogućnosti besplatnog testiranja, kojim bi, ukoliko je test negativan, mogla da se prekine dvonedeljna kućna izolacija, nije uopšte bilo reči, istakla je Kisić.

Ona je objasnila da po usvojenom protokolu strani državljani koji žele da uđu u Srbiju moraju da imaju negativan PCR test na prisustvo koronavirusa, ne stariji od 72 sata.

Preporučuje se, podseća, da i građani Srbije koji dolaze iz inostranstva imaju taj test, ne stariji od 72 sata, a ukoliko ga nemaju, svakako mogu da uđu u svoju zemlju, ali u tom slučaju dobijaju rešenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana.

– To je jedino što je doneto i što je odluka Kriznog štaba – podvukla je ona.

Prema njenim rečima, naknadno testiranje se možda može razmatrati, da bi se smanjio period kućne izolacije, ali o trošku zainteresovanih.

– Ukoliko u tom momentu imamo dovoljan kapacitet, moglo bi da se razmotri da to bude opet test na lični zahtev, o sopstvenom trošku. Ali u ovom momentu takva odluka nije doneta. Jedino test, ne stariji od 72 sata ili kuća izolacija. Ništa drugo nije ni rečeno, niti je razgovarano, niti je validno u ovom momentu – rekla je Darija Kisić.

Cena testa 6.000 ili veća?

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da se, što se tiče cene samog testa, na Kriznom štabu pominjalo 6.000 dinara i da su to saznali od Republičkog fonda.

– Da li će ta cena ostati… Na to ide niz dodatnih poslova, pa koliko košta sama usluga, očekuje se da će biti uvećano za taj iznos. Cenu će da formiraju nadležni, a zavisi i od samih laboratorija koje imaju svoje cenovnike. Ima 12 laboratorija gde može da se radi PCR, pitanje da li će sve da se prijave. Svi privatnici koji hoće da rade, mi nemamo privatne laboratorije sa takvim potencijalom, ako bi se i pojavile, morale bi da prođu validaciju i da se prijave i registruju da mogu to da rade – rekao je Kon.

6 COMMENTS

  1. Dokle tortura? Dokle pljačka građana a sve u ime njihovog zdravlja! Da ima brige o ljudima ne bi nas držali na socijali i ograničenim mogućnostima lečenja.. Dole banda !

  2. ? Slažem se sa komentari lopovska država, preporuka je da ne dolazimo ovog leta da se trošimo u Srbiji nego da se fokusiramo zemlji koja nas primila i dala lep život koji nisu oni znali da nam daju
    Plaćati test neću, nega ga oni obezbede kad promociraju lazom da su naj uspešni ekonomski, ajde da vidimo, 72 sata važi test kada nam treba 2 dana između recept i rezultat.
    Bezobrazna država

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here