Tanjug

Nije realno očekivati da u prvoj polovini godine bude nastavljen dijalog između Beograda i Prištine, kaže za Kosovo Onlajn bivši diplomata Zoran Milivojević.

To prema njegovim rečima nije realno kako zbog izbora koji predstoje na Kosovu, tako i zbog raspleta na globalnoj političkoj sceni.

– Videćemo da li je politička situacija rasčišćena, jer se ne radi samo o izborima. Imamo tenzije i druge vrste. Vođe nekih stranaka i ličnosti od uticaja se nalaze u Hagu, očekuje se početak suđenja, novi raspored snaga je i u samim strankama, pojavljuju se nove ličnosti. Sasvim je moguće da će politička bitka za uticaj na političkoj sceni Kosova da se nastavi posle izbora, jer moraju prvo da se potvrde nove snage, da se vidi kakva će se koalicija napraviti, da se vidi da li će biti stabilna ili ne – rekao je Milivojević.

Radi se o tome, kako je naveo, da se vidi ko će biti nadležan i ko će imati i legalitet i legitimitet da pregovore vodi.

– Ukoliko Samoopredeljenje osvoji većinu na predstojećim izborima, i ukoliko formira narednu vladu, tada će biti pitanje da li se može nastaviti dijaog, imajući u vidu koji su njihovi politički stavovi. A poznati su njihovi radikalni stavovi i pristupi koji ne daju prostora da se ozbiljan dijalog nastavi – istakao je on.

Milivojević smatra da će na dalji tok dijaloga uticati i rasplet na globalnoj političkoj sceni.

– Tek predstoji ulazak u vlast nove administracije u Americi, definisanje njene spoljnopolitičke opcije i definisanje mere učešća u rasčišćavanju kosovskog pitanja, zbog teškoća sa kojima je sama Amerika suočena i na unutrašnjem i na spoljnom planu. Nije izvesno da će se ona u punom smislu angažovati oko pitanja Kosova i Metohije i Balkana. Ali svakako hoće u nekoj političkoj i interesoj koaliciji sa EU – rekao je on.

On je rekao da EU nema politički i akcioni kapacitet da odlučujuće utiče na Prištinu, dodajući da to zavisi ipak od Vašingtona.

– Videlo se da sve ovo što je do sada vodio Lajčak nije donelo nikakav konkretan proboj. Bilo je tu reči o tehničkim pitanjima. Sam dijalog se može tretirati kao nešto što je uspeh. Inače tu nema nekog ozbiljnog proboja u odnosu na ono što smo ranije imali za vreme Mogerinijeve, i za vreme pet godina neuspešnih pregovora. Nije EU povratila kredibilitet koji je izgubila time što nije mogla da isposluje da Priština ispoštuje ono iza čega je sama EU stala. U pitanju je Briselski dijalog, Zajednica srpskih opština, i sve ono što Priština nije ispunila i nema nameru da ispunjava – precizirao je Milivojević.

Prema njegovom mišljenju, trebalo bi imati u vidu da ne postoji bilo kakva šansa da Srbija promeni svoj stav povodom Kosova.

– Nema razgovora o maksimalističkim stavovima da se samo može razgovarati o statusnim pitanjima. Normalizacija podrazumeva proces koji u prvoj fazi znači stvaranje novih uslova za život ljudi za normalno funkcionisanje, a tek onda o nekim drugim statusnim pitanjima. Onako kako je to Vašington pragmatično postavio sa Vašingtonskim sporazumom – naglasio je on.

Milivojević smatra da ne može biti reči o dijalogu i rešenjima, ako se ne uvaži real politika, a to znači da je KiM i dalje protektorat UN.

– Niti je Srbija danas ona od pre 10 ili 20 godina niti su međunarodni odnosi kakvi su nekada bili. Ne postoji šansa da se pritiscima, ucenama ili preko kolena to pitanje reši na štetu državnih i nacionalnih interesa Srbije – zaključio je Milivojević.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here