Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francusko krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) verovatno neće osvojiti apsolutnu većinu u drugom krugu parlamentarnih izbora u nedelju, pokazuju danas objavljeni rezultati jedne ankete.

Prema anketi “OpinionWay” za ekonomski dnevnik “Eko”, RN će imati 205-230 mesta u skupštini, levičarski Novi narodni front 145-175, a centristički savez predsednika Francuske Emanuela Makrona 130-160 mesta.

Francuski parlamentarni izbori održavaju se u dva kruga, u 577 izbornih jedinica u kojima se bira isto toliko poslanika, tako da je za apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini pobedničkoj partiji potrebno najmanje 289 poslaničkih mesta.

Drugi krug vanrednih parlamentarnih izbora, koje je Makron raspisao posle poraza svog saveza od RN na izborima za Evropski parlament, biće održan u nedelju, 7. jula.

U prvom krugu parlamentarnih izbora održanom 30. juna Nacionalno okupljanje osvojilo je 33 odsto glasova, sledi levičarski blok Novi narodni front sa 28 odsto i centristi predsednika Makrona sa 20 odsto osvojenih glasova.

1 COMMENT

  1. Steta. A bili su tako blizu. Marina le Pen je srodna dusa sa Putinom. Ima jos jedna sansa – ako Trump dobije izbore – “Nocni vukovi” dolaze na motorima da posete ne samo Laktase nego i Pariz.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here