Niste baš stručnjak za spremanje piletine? Evo u čemu grešite

0

Svi volimo da jedemo sočnu piletinu, ali da li je pravilno spremamo?
 

Puštate krila i noge da lete

Vezanje pilećih bataka i krila nije bitno samo da bi pile bolje izgledalo. Praktični razlog za ovo je to što se tako celo pile jednako peče i održava vlažnost. U suprotnom, topli vazduh cirkuliše i preko grudi isušujući ih dok bataci i krila još nisu pečeni. Uzmite dva parčeta žice i učvrstite batake i krilca uz telo pileta.

 

 

Ne pokrivate pile

Još jedan način da ne prepečete pile jeste da ga pokrijete aluminijumskom folijom u predelu grudi tokom prvih 20 minuta pečenja. Ovo će usporiti pečenje mesa u predelu grudi, pa će grudi biti gotove u isto vreme kad i bataci. Samo stavite foliju na grudi (ne zamotavajte je čvrsto) kako bi vazduh mogao da cirkuliše i ispod nje.

 

Nagađate kada je pečeno

Morate znati kako da odredite kada je meso gotovo. Najlakši način za to je poređenje sa palcem i pesnicom. Opipajte jagodicu svog palca, pa onda pile – ako su slične mekoće, onda nije pečeno. Zatim stisnite ruku u pesnicu i opipajte pesnicu – te mekoće je i gotovo pile.

 

 

Kada spremate piletinu na roštilju, ne sputavate vatru

Plamenovi tokom pečenja pileta na roštilju uobičajeni su i najčešće su izazvani mašću koja kaplje sa pileta. Iako ti plamenovi najčešće nisu opasni, mogu učiniti meso gorkim. Nemojte plamenove da koristite da nepečenija strana pileta bude brže gotova, jer će se ta strana veoma lako ugljenisati. Smanjujte plamenove kadgod možete.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here