Lj. Stojanović
Ukras na svakom domu: Od paprike živi celo selo

Donja Lokošnica, selo nadomak Leskovca, po tradiciji je i ove godine bila domaćin manifestacije Dani paprike, 16. put.

U ovom selu oko 300 domaćinstava živi od uzgoja i prerade crvene paprike, po čemu su odavno postali prepoznatljivi i medijski atraktivni. Milan Stojanović, predsednik Mesne zajednice Donja Lokošnica, kaže da je ove godine rod malo podbacio vremenskih prilika.

– Ipak, uspeli smo da nastavimo tradiciju i da zidovi naših kuća budu obojeni u crveno, po čemu smo i poznati u celoj Srbiji, a i mnogo šire – navodi Stojanović.

Vešti prsti: Takmičenje u nizanju parike

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je primetio da iako se Leskovac urbanizuje, iako se otvaraju fabrike, a mladi završavaju fakultete i zapošljavaju se u rodnom gradu, poljoprivreda je i dalje najvažnija grana naše privrede.

– Godišnje se u Jablaničkom okrugu proizvede 63.000 tona raznih vrsta paprika, a najveći procenat, skoro 70%, uzgajaju vredni leskovački poljoprivrednici. Zato je ulaganje u poljoprivredu jedan od prioriteta. Danas slavimo vešte ruke domaćica i predan rad njihovih domaćina. U ova izazovna vremena slavimo tradiciju gajenja autohtone paprike na kojoj počiva egzistencija našeg kraja, da u amanet ovoj deci koja su danas s nama postavimo dobre temelje za život, rad, školovanje i napredovanje u njihovom rodnom kraju – istakao je Cvetanović.

Mališani pokazali svoju maštu

Nije izostalo ni tradicionalno takmičenje u brzom nizanju paprika, gde je treći put pobedila Jovana Kostić. Iza nje je desetogodišnje iskustvo nizanja.

– Prvi put mi je bilo čudno, sad je postalo rutina, navika. Nije teško, potrebna je samo preciznost – skromna je Jovana.

Rod ove godine malo slabiji

Drugoplasirana je na takmičenju bila Vesna Milojković, a treća Jasmina Banković. Nagrađeni su i Novica Kostić, Slobodan Jovanović i Radovan Mihajlović kao najbolji proizvođači čuvene lokošničke paprike nizače.

Uz nizanje, veliku pažnju posetilaca izazvala je i izložba slika i crteža koje su napravili najmlađi, naravno na temu – paprika.

Došli reditelji i glumci

Manifestaciju Dani paprike posetili su i neki od učesnika 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije. U Lokošnicu su između ostalih stigli reditelji Srđan Dragojević, Danilo Šerbedžija, Dalibor Matanić, Hrvoje Hribar i Goran Gocić, kao i glumica Jana Stojanovska.