Tanjug

Srbija baca 40 odsto više električne energije od svojih komšija iz regiona, što znači i da su i računi za struju i grejanje veći, rekli su iz Ministarstva energetike dodajući da će zato novi zakon omogućiti građanima niže račune i ličnu proizvodnju električne energije.

– Dugo smo čekali na nove zakone u energetskom sektoru kroz koje ćemo omogućiti građanima da sami mogu da proizvode električnu energiju i samim tim imaju niže račune, a isto tako i da sami delom učestvuju, a delom uz pomoć države i grada dobiju subvencije da urade izolaciju i zamene stolariju u svojim kućama i stanovima – rekli su iz Ministarstva.

Naveli su da se kroz novi zakon o energetskoj efikasnosti pravi uprava kroz koju će biti omogućeno građanima da u različitim iznosima dobiju novac za zamenu prozora i vrata, a da će 50 odsto ići od uprave, države i grada, dok će 50 odsto obezbediti građani.

– U pitanju nije samo novac iz budžeta, već i iz raznih fondova, a procedura će biti najjednostavnija moguća, jer nije nam cilj da građani gube vreme po šalterima skupljajući dokumentaciju, već da što pre zamene stolariju – kažu.

Ističu da Srbija prvi put dobija zakon o obnovljivim izvorima energije, koji će, između ostalog, omogućiti da svako ko troši električnu energiju može da bude i proizvođač.

– Hoćemo da omogućimo da na svaki krov kuće i stambene zgrade mogu da se stave solarni paneli. Ako živite u zgradi, biće vam potrebna odluka stambene zajednice ili dela zajednice, zatim okvirni projekat za solarne panele koji se potom priključuju na postojeće instalacije u stanu i kući i za toliko koliko se električne energije proizvede biće vam niži računi. Kada niste kod kuće, ta energija se i dalje proizvodi, odlazi u distributivnu mrežu i čuva za naredni mesec. S jedne strane, koristite zelenu energiju, a s druge će vaši računi biti niži – poručili su iz Ministarstva energetike.

Vlada Srbije usvojila je juče predloge četiri zakona – o rudarstvu i geološkim istraživanjima, o energetici, o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i o obnovljivim izvorima energije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here