B. Miličić
POBEDNIK: Njegoš Đurić sa Časnim krstom

Na Bogojavljenje je u opštini Brod na severu Republike Srpske organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst. Osamnaest hrabrih mladića skočilo je u ledenu reku, a prvi je do Časnog krsta doplivao mladi fudbaler Njegoš Đurić.

– Imam 22 godine i igram u FK Polet. Ovo mi je drugo plivanje za Časni krst. Prošle godine sam takođe bio najbrži i zaista sam srećan i ponosan što sam uspeh ponovio i ove godine. Takođe sam ponosan i na sve momke koji su plivali sa mnom – rekao je pobednik.

Đuriću su prigodne poklone uručili novi načelnik opštine Brod Zoran Vidić i sveštenik Željko Teofilović, a svim učesnicima plivanja za Časni krst prisutni su uputili čestitke i pozdravili ih gromoglasnim aplauzom.

Plivanju za časni krst, koje je pratilo nekoliko stotina Brođana, prethodila je sveta liturgija u hramu posvećenom Uspenju presvete Bogorodice a onda i litija Šetalištem Duška Trifunovića pored Save do Kajak kluba. Sveštenici su osveštali bogojavljensku vodu i blagosiljali učesnike ovogodišnjeg plivanja za Časni krst, poželevši i njima i svima prisutnima zdravlje i sreću. Dok su se plivači pripremali za ulazak u ledenu reku, posetioci su se grejali kuvanim vinom i iskreno zavideli hrabrim mladićima.

Uz sve mere predviđene u uslovima pandemije virusa korona i ekipe policije, Hitne pomoći i ronioce, 18 prijavljenih zaplivalo je u hladnoj Savi, a najbrži je bio Njegoš Đurić, koji je i prošle godine prvi stigao do cilja. Načelnik opštine Brod Zoran Vidić je čestitao pobedniku, ali i svim učesnicima bogojavljenskog plivanja.

– Pozdravljam sve sugrađane koji su došli da isprate ovaj lep događaj iz naše pravoslavne tradicije. Mi bi zaista trebalo da budemo ponosni zato što imamo ove mlade sugrađane koji imaju fizičku i duhovnu snagu da po ovako hladnom vremenu plivaju i budu čuvari pravoslavne tradicije – poručio je načelnik Zoran Vidić.

Sveštenik Željko Teofilović obavestio je učesnike plivanja i prisutne građane ispred Kajak kluba da će u Svetosavskom domu biti organizovan prijem za sve učesnike, kojima će tom prilikom biti uručene zahvalnice. Brojni posetioci na ovoj tradicionalnoj bogojavljenskoj manifestaciji iskoristili su priliku da kući ponesu osvećenu bogojavljensku vodu.

Plivalo se širom Srpske

Na Bogojavljenje su u hramovima širom Srpske služene svete arhijerejske liturgije, a zatim su održane bogojavljenske litije i plivanje za Krst časni. Do Časnog krsta u Banjaluci je prvi stigao Srđan Jović, a u Trebinju, gde je u plivanju učestvovala i jedna žena, najbrži je bio Veljko Jovanović (17) koji je nagrađen zlatnikom. U Bileći je, u konkurenciji 30 plivača, prvi do Časnog krsta doplivao Nemanja Lero (27), a Danijel Drljača po sedmi put je bio najbolji u Prijedoru. Za časni krst se plivalo i u Novom Gradu, Kotor Varoši, i Jezeru.

Devojka prestigla mladiće

Jelena Simović iz Foče pobednik je bogojavljenskog plivanja na reci Željeznici u Istočnoj Ilidži, u kom je učestvovalo 45 plivača. Simovićeva je rekla da drugi put učestvuje u ovoj manifestaciji i da je ove godine imala čast da prva dopliva do Časnog krsta.

– Osećaj je sjajan, iako je hladno i gubi se dah, ali ja preporučujem svima koji razmišljaju o tome da dođu i plivaju sa nama – rekla je Simovićeva i naglasila da su svi učesnici bili pravi džentlmeni.