pixabay.com
Foto: Ilustracija

Da li znate ko su bili omiljeni pisci i knjige velikih književnika? Koga je voleo Hemingvej, Beket, čiji spisi su bili omiljeni Nabokovom? Baš kao i obični smrtnici i oni su voleli dobro poznata dela – Karenjinu, Lolitu, Stranca…

Pogledajte listu poznatih književnika i njihove omiljene knjige:

Vladimir Nabokov

Autor poznate “Lolite” obožavao je “Preobražaj” Franca Kafke, “Ulis” Džejmsa Džojsa i “Pronađeno vreme” Marsela Prusta.

Semjuel Beket

Najpoznatiji autor drame apsurda, “Čekajući Godoa”, bio je tih i povučen, ali je mnogo voleo da razgovara o knjigama. Omiljena dela čuvenog Beketa bila su:  “Put oko sveta za 80 dana” Žila Verna, Selindžerov “Lovac u raži”, “Stranac” Alberta Kamija i Igoov “Zvonar Bogorodičine crkve u Parizu”.

Ernest Hemingvej

Hemingvej je imao običaj da više puta pročita istu knigu, a na njegovoj listi našla su se dela Dostojevskog, Tolstoja, Emili Bronte i to poznati klasici: “Ana Karenjina“, “Orkanski visovi”, “Madam Bovari”, “Rat i mir”, “Braća Karamazovi” i “Dablinci”.

Dž. K. Rouling

Dž. K. Rouling autorka je serijala “Hari Poter”, jednog od najčitanijih romana današnjice. Među knjigama koje je inspirišu, uvek je isticala “Emu” Džejn Ostin, kao i “Priča o tragačima za blagom“ autorke Edit Nezbit, sa kojom se Roulingova često poistovećivala.

F. Skot Ficdžerald

Autor značajnog dela “Veliki Getsbi”, Ficdžerald, obožavao je Ibzenovu “Lutkinu kuću”, Stendalov psihološki roman “Crveno i crno”, drame Oskara Vajlda, priče Gi de Mopasana i dela Meri Šeli.

Dž. R. R. Martin

Martin je autor književnog serijala “Pesma leda i vatre”, a uopšte ne iznenađuje da mu je omiljena knjiga Tolkinov “Gospodar prstenova”. Ali, u njegovoj biblioteci mogu se naći i dela Stivena Kinga, kao i moderni trileri, među kojima je i “Iščezla“ Džilijen Flin.

Gabrijel Garsija Markes

Jedna od omiljenih knjiga kolumbijskog nobelovca bio je i roman Uliks. Ovako je pisac govorio o svom susretu sa romanom Džejmsa Džojsa: “Jednog dana Horhe Alvaro Espinoza, koji me je naučio kako da čitam Bibliju, stavio je na sto predivnu knjigu i rekao: “Ovo je nova Biblija”. U pitanju je bio Uliks koji sam čitao u delovima. Godinama kasnije dao sam sebi zadatak da roman pročitam još jednom i to ozbiljno. Za mene je to bilo ne samo otkriće novog sveta, već i neprocenljiva pomoć pri pisanju mojih knjiga.”

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here