pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vest da je u glavnom gradu Libana, Bejrutu, eksplodirao amonijum nitrat, prouzrokujući velike ljudske žrtve i nesagledivu materijalnu štetu, posebno je zabrinula stanovnike Njukasla.

Smatra se da su zalihe ove hemikalije u Njukaslu čak četiri puta veće, nego one koje su izazvale razornu eksploziju u Bejrutu!

U glavnom gradu Libana eksplodiralo je 2.750 tona amonijum nitrata, sravnivši luku u kojoj je bio šest godina smešten bez adekvatnih bezbednosnih mera. Eksplozija je izazvala udarni talas koji je uništio ili oštetio mnoge zgrade. Poginulo je najmanje 135 ljudi, a skoro 5.000 osoba je povređeno.

Kompanija Orika (Orica) je saopštila da su zalihe ove supstance, koja se koristi i kao đubrivo, u skladištu u Njukaslu između 6.000 i 12.000 tona, i da se čuvaju u pogonu kompanije “Ostrvo Kuragen“ u luci ovog grada.

– Kad se to ima u vidu, nije ni čudo što je zavladao strah kod stanovnika grada u Novom Južnom Velsu, jer je postrojenje udaljeno svega tri kilometra od centra i na samo 800 metara od naselja Severnu Stokton – rekao je hemijski inženjer i predstavnike zajednice, Kit Krejg.

Prema njegovim rečima, ovako urbana sredina potpuno je neprihvatljivo mesto za proizvodnju i skladištenje tako opasnog materijala i zajednica se zbog toga već godinama žali. Posebno što kompanija Orika ima već zabeležene incidente vezane za opasne materije.

Samo u avgustu i septembru 2011. godine, kompanija je imala tri propusta. Prvi je bio curenje šestovalentnog hroma u istom postrojenju u Njukaslu 8. avgusta, a zatim je usledilo ispuštanje arsena u reku Hanter.

Poslednji incident, krajem septembra 2011, desio se na prostoru koji je Orika čistila decenijama od zagađenja uzrokovanog proizvodnjom. Tom prilikom su isparenja žive, izuzetno opasnog hemijskog elementa, na lokaciji Botani na jugoistoku Sidneja premašile dozvoljene granice u periodu od čak devet sati. Mediji su, tom prilikom, ocenili Orikin sigurnosni protokol kao – sramotan.

Građani zabrinuti

Inženjer Krejg je rekao da shvata da je rizik u Australiji mnogo manji nego što je bio u Libanu, ali da bi posledice bilo koje nesreće bile katastrofalne. On zajedno s građanima traži da se skladište opasnog materijala izmesti ili značajno smanji. Građani ostalih delova grada su takođe zabrinuti, jer eksplozije amonijum nitrata nisu nepoznate: 2001. godine u francuskom gradu Tuluzu poginulo je 29 osoba, a u Teksasu 2013. nastradalo je 15 ljudi.

Skladišta otporna na vatru

Kompanija Orika sa svoje strane uverava da u Njukaslu sve drži pod kontrolom. Zvaničnici firme kažu da su prostori za skladištenje amonijum nitrata otporni na vatru i izgrađeni isključivo od nezapaljivih materijala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here