EPA/Oleg Petrasyuk

Ukrajina je već izgubila rat – ruska vojska je ojačana, a vlasti u Kijevu slabe, ocenjuje američki list “Njuzvik”.

Kolumnisti ovog lista Dejvid Randel i Majkl Goler ističu da je ruska vojska opremljena najsavremenijim naoružanjem i da, suprotno brojnim izveštajima na Zapadu, nije demoralisana. Ukrajina je, s druge strane, iscrpela svoje arsenale i potpuno zavisi od vojne strane podrške, navodi se u tekstu.

“Njuzvik” prenosi stav šefa američkog Združenog generalštaba generala Marka Milija da je “Ukrajina učinila sve što je mogla”. Američki list navodi da ukrajinske granate odnose živote civila u Donbasu, i da postoje izveštaji o ratnim zločinima ukrajinskih oružanih snaga.

“Bio bi istinski moralan čin okončati ovaj rat pregovorima, a ne dalje produžavati patnje ukrajinskog naroda u sukobu u kome je malo verovatno da će pobediti”, ocenjuje “Njuzvik”.

List povlači paralelu između američkog građanskog rata (Severa i Juga) i rata u Ukrajini.

“Tokom ranih godina američkog građanskog rata, predsednik Abraham Linkoln ušao je u ono što je smatrao ograničenim sukobom sa sunarodnicima sa kojima je težio pomirenju.

I tek nakon tri godine ratnog tapkanja u mestu, obratio se generalu Grantu sa zahtevom da postigne bezuslovnu kapitulaciju neprijatelja (Juga). Grant je dao ‘kart blanš’ generalu Vilijamu Šermanu da rat dovede do krvavog završetka”, podsećaju “Njuzvikovi” kolumnisti.

Putin pogrešio, pa promenio strategiju

Kao paralelnu i srodnu priču oni navode da je i ruski predsednik Vladimir Putin čekao (ali samo šest meseci) pre nego što je prešao sa specijalne vojne operacije na rat punih razmera.

“Sa početnom ofanzivom od 150.000 vojnika očekivao je brzu pobedu praćenu pregovorima o ključnim pitanjima za njega: ruskoj kontroli Krima, ukrajinskoj neutralnosti i autonomiji ruskog stanovništva u Donbasu. Ali, pogrešio je.

Nije računao na tvrdoglavi otpor Ukrajine, niti na masovnu vojnu i ekonomsku intervenciju Zapada. Suočen sa realnošću, Putin je promenio strategiju. Dao je odrešene ruke svom generalu Šermanu (Sergeju Surovikinu)”.

Američki list napominje da Surovikin dolazi iz tehnološki naprednih Vazdušno-kosmičkih snaga, ali da se borio i “na zemlji” u Avganistanu, Čečeniji i Siriji, gde je zaslužan za spas Asadovog režima.

Surovikin je otvoreno izjavio da više neće biti polumera u neprijateljstvima i počeo je metodično da uništava infrastrukturu Ukrajine, precizno navođenim raketnim udarima.

“Vojskama su potrebne železnice i, kao što je Šerman sistematski razarao puteve snabdevanja u Atlanti, tako Surovikin kida ukrajinsku elektromrežu koja hrani železnicu. Ukrajinski gradovi su uronjeni u mrak i hladnoću”, napominje “Njuzvik”.

Čim se ukrajinska “crnica” dobro zaledi, Rusi će krenuti u masovnu ofanzivu. Oni su je, ako pogledate važno transportno čvorište – grad Bahmut (Arjomovsk), zapravo, već započeli, zaključuje američki list.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here