Tanjug/AP
Donald Tramp

Povratak Donalda Trampa u Belu kuću dao bi krila “revanšističkoj” politici Srbije, piše “Noje cirher cajtung”. To bi značilo pokušaj pomeranja granica na Balkanu i, možda, novi rat, ocenjuje list.

„Šta ako pobedi Donald Tramp?“ To je pitanje u naslovu analize koju objavljuje “Noje cirher cajtung” (NZZ). I već u podnaslovu švajcarski list nudi ovakav odgovor: „Rat na Balkanu bio bi verovatniji nego što je bio već dugo“, prenosi Dojče Vele.

Autor analize, novinar Andreas Ernst, piše:

„Nacionalističke snage u Srbiji nadaju se drugom mandatu Donalda Trampa. ’Trampe, Srbine!’ – njegovi poštovaoci već su lepili plakate po raznim gradovima nakon njegovog izbora 2017. godine. Ričard Grenel, Trampov bivši izaslanik za Balkan, podržava Beograd. Vlada mu se udvara i obasipa ga nagradama. A Džared Kušner, Trampov zet, planira da izgradi kompleks hotela u centru Beograda. Sve to podgreva želju da se posleratni poredak u regionu koji su stvorile SAD promeni u korist Srbije.“

Autor potom konstatuje da je „državni poredak na Zapadnom Balkanu rezultat Paks Amerikane“ i da su „SAD bile te koje su vojno okončale ratove u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, i nametnule novi poredak.“

Međutim, kako se dodaje, taj poredak stvoren američkim intervencijama ne bi bio stabilan bez drugog aktera:

„Evropska unija je 2003. godine, u takozvanom ‘Solunskom obećanju’, zemljama Zapadnog Balkana obećala da će u budućnosti sve postati članice Unije. Tim obećanjem, zemlje su dobile perspektivu za prosperitet, a nacionalistički akteri sa revanšističkim planovima bili su privremeno politički marginalizovani.“

Dodaju:

„Paks Amerikana, plus perspektiva ulaska u EU, to je bila formula stabilnosti za region. Ali, ta formula danas važi samo u ograničenoj meri“, navodi se u analizi švajcarskog lista.

Autor potom iznosi ocenu da Tramp neće narušiti krhki poredak na Zapadnom Balkanu i to samo zato što mu taj region nije prioritet.

„U tom pogledu, srpske nade i strahovi njihovih suseda su preuveličani“, navodi švajcarski medij, prenosi Dojče Vele.

Ali, dodaje se, „Tramp će oslabiti transatlantsku osovinu“, a za Zapadni Balkan je „ključno da li Trampov kurs jača ili slabi Evropsku uniju kao geopolitičkog aktera“. To zavisi od unutrašnjeg stanja u EU, piše autor.

„Evropski izbori su možda iznedrili desničarske tendencije, ali politički centar je taj napad odbio. Tu su, međutim, važniji odnosi između država-članica i njihovo unutrašnje ustrojstvo, a u tom pogledu izgledi su zabrinjavajući“, navodi se u analizi uz podsećanje na uspeh „nacionalističkog Nacionalnog saveza“ u Francuskoj i to što u Nemačkoj vladajuća koalicija „može da deluje samo u ograničenoj meri“.

„Ekonomski ili politički pritisak spolja će pre dovesti do fragmentacije Unije, nego do njene konsolidacije“, piše švajcarski list. „Rezultat bi mogao da bude renacionalizacija politike, u kombinaciji sa formiranjem koalicija nekih zemalja. Po pitanju odnosa prema Rusiji, tu bi na primer Austrija, Mađarska, Slovačka, a možda i Bugarska mogle da slede sopstveni kurs.

Zato, kako se navodi, „pitanje da li Tramp destabilizuje Zapadni Balkan mora biti preformulisano: da li čovek u Beloj kući destabilizuje Evropu i time otvara prostor za sukobe na Balkanu?“

„Ta opasnost je veoma realna s obzirom na nesigurno stanje u EU“, ocenjuje se u analizi švajcarskog “Noje cirher cajtunga”.

Zaključuje:

„Malo je verovatno da Evropa može da održi Paks Amerikanu bez Amerike.“

6 COMMENTS

 1. Nemojte da se sekirate – na Balkanu više neće biti rata – samo će se poštovati međunarodno pravo – i to rezolucija 1244 koja definiše granice između Srbije i Albanije, i Dejtonski sporazum koji definiše granice između entiteta Republike Srpske i Federacije u BiH.

 2. Kome je bitan Tramp.Čim Rusija završi započeto,stiże nova Jalta,ali onako kako Putin i Xi każu.

 3. Oni sami ne znaju sta bi postovali sami su napravili rezoluciju 1244 UN ali je sada ne postuju ne mogu da je promene pa jurisaju svim silama i lazima ucenama da primoraju Srbiju da prizna njihovu nasilnu promenu granica i nasilno otimanje srpske svete zemlje,stiglo ih je njihovo licemerje sada su se uhvatili UN rezolucije suvereniteta Ukrajine koji ce ih kostati bilijone dolara isti slucaj sa Republikom Srpskom sami se je priznali pa bi sad da to promene nekako ali vide da to nece ici pa predvidjaju cak i rat sto republici srpskoj nije potrebno granice postoje

 4. БРАВО НЕНО
  ТАКО ЈЕ
  Р1244УН
  ЈЕ ЈАСНА И МЕЂУНАРОДНО ПРИЗНАТА
  КОСОВО И МЕТОХИЈА ЈЕ СРБИЈА☦️🇷🇸
  🇷🇸☦️🇷🇺

 5. Nemojte Se Nadati Rata na Balkan i mi smo umorni kao i vi pa vi pravili pauzu 80 godina od 2 svetskog rata a mi odmah posle 30 . nije fer !!!!

 6. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
  ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA, SRBIJA I UKRAJINA U EU!
  ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
  MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
  SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

  NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here