EPA/Lynn Bo Bo
Podrška srpskom narodu u Australiji: Novak Đoković

Novak Đoković je nedavno obradovao sve Srbe sveta, a naročito zajednicu u Australiji, pošto je januarsku turneju na Petom kontinentu završio pobednički – s peharima ATP Kupa i Australijan opena.

Sada je došao trenutak i da Mitropolija australijsko-novozelandska “otpakuje” još jedan Novakov dar, vredan ni manje ni više nego 25.000 dolara!

Upravo toliko sakupljeno je na javnom takmičenju “Aussie Open Bash”, a sva sredstva namenjena su završetku izgradnje Koledža Sveti Sava u sidnejskom predgrađu Varovil.

Nadmetanje je otvoreno početkom januara, neposredno po završetku ATP Kupa na kojem je pobedila reprezentacija Srbije predvođena najboljim teniserom sveta. Đoković je budućem srpskom Koledžu, prvoj srpskoj obrazovnoj institucioji ovog tipa u Australiji, poklonio majicu i patike u kojima je prošle godine osvojio titulu u Melburnu.

3D izgled Koledža

Dva vredna suvenira stavljena su na svojevrsnu licitaciju u kojoj je učestvovao značajan broj naših ljudi iz svih gradova Australije. Zadatak je bio da svako ko se prijavi organizuje druženje za svoje prijatelje koji su tom prilikom davali donacije za Koledž. Organizatoru koji je do kraja januara zajedno sa svojim društvom sakupio najviše novca pripali su Novakovi majica i patike za trajnu uspomenu.

Ukupni prilog od nešto više od 25.000 dolara, kao i druge donacije koje pristižu, dobro će doći u završnim radovima na Koledžu, koji bi trebalo da bude otvoren u januaru iduće godine. Trenutno su u toku pripreme za početak izgradnje puteva na školskom imanju, kao i prostranog parkinga i dva fudbalska terena.

Projekat fudbalskog terena i parkinga

 

Kako javljaju nadležni za izgradnju institucije u Varovilu, zemljište je trenutno mekano zbog obilnih kiša koje su prethodnih desetak dana padale u Sidneju. Uz zahvalnost Bogu za padavine koje su prekinule sušu i ugasile požare, iz Koledža Sveti Sava najavljuju da će uskoro početi pripremni radovi.

Očekuje se da na stotine kamiona svakodnevno dovozi zemlju na školsko imanje kako bi se tlo u potpunosti izravnalo. Trebalo bi da za nekoliko nedelja bude nasuto oko 30.000 tona zemlje, koja će se zatim biti nabijena kako bi se formirale platforme na kojima će biti napravljeni putevi, tereni i parking. Ovi radovi trebalo bi da budu okončani do kraja aprila.

Međutim, postavljanje trave na terene neće se obaviti pre oktobra i početka narednog proleća. Do tada bi trebalo da se završi i pejzažno uređenje imanja. U međuvremenu, kako najavljuju iz Koledža, do jula će biti završeni radovi na asfaltiranju puteva i pešačkih staza, kao i postavljanje ivičnjaka. Svi zainteresovani da vide kako napreduju radovi tokom narednih meseci dobrodošli su na imanje, navedeno je na zvaničnoj internet stranici Koledža Sveti Sava.

Plan spoljnog uređenja školskog imanja

Upis u drugoj polovini godine

Nedavno je objavljena informacija da će u drugoj polovini ove godine početi upis dece u prvu školsku godinu u Koledžu Sveti Sava. Prethodno treba da se završi proces registracije u državnim institucijama Australije, a do tada se svi roditelji pozivaju da putem zvanične internet stranice popune formular za izjavljivanje zainteresovanosti (EOI) koji se može pronaći na adresi www.stsavacollege.net/eoi/.

Iz Koledža kažu da iskazivanje interesovanja nije obavezujuće kad je u pitanju upis i najavljuju da će u prvoj godini rada škole biti upisivana deca u prvi i drugi razred, kao i u predškolsko.

Sve bliži cilju

Na sajtu Koledža Sveti Sava nedavno je objavljeno da je tokom proteklih godinu dana prikupljeno 700.000 dolara na ime donacija za izgradnju zdanja u Varovilu. Od tada je prikupljeno 25.000 dolara u takmičenju “Aussie Open Bash”, a Pokret srpskih četnika Australije darovao još 10.000 dolara.

Uz to, kažu iz Koledža, redovno stižu i donacije od mnogobrojnih članova zajednice. Iako je sve bliže postavljeni cilj od 1,3 miliona dolara, koliko je potrebno za izgradnju školskog kompleksa, do konačne realizacije ovog velikog projekta biće potrebno još sredstava i svaka pomoć je dobrodošla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here