EPA/Đorđe Savić

Američki analitičar i stručnjak za Balkan Danijel Server, komentarišući takozvani “non pejper” dokument, istakao je da uprkos tome što dokument potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, u praksi čini Kosovo manje suverenim, prenosi Koha.

Server je objavljivanje dokumenta nazvao “ratom koji nije dobar za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu”.

– Mada afirmiše suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Kosova i Srbije, u praksi ovaj predlog zahteva od Prištine da dozvoli praktičnu primenu suvereniteta nad ekonomskim razvojem, zdravstvom, urbanim i ruralnim planiranjem kao i suverenitet nad desetinama lokacija i zgrada Srpske pravoslavne crkve, zaštitnih zona koje bi se protezale na neodređeno vreme – rekao je Server.

Što se “autonomnog okruga severnog Kosova” tiče, Server kaže da je to samo nejasna primena Ustava Kosova na sever, u sredinama gde živi srpska većina.

– Zauzvrat, Priština praktično ne dobija ništa – ne dobija bilateralno priznanje od Srbije i članstvo u Ujedinjenim nacijama, već samo nejasna obećanja o tretmanu kao suverene države, uključujući razmenu loše definisanih diplomatskih misija. Predsednik Vučić je bio je u pravu kada je rekao da ovo nudi više od Ahtisarijevog plana. Daje bolju ponudu za Srbiju i zahteva manje od Beograda – ocenio je Server.

Server smatra da je dokument nepravedan te da je potrebno da se razjasni da li je Beograd spreman za reciprocitet.

– Ključno pitanje je da li bi Beograd bio spreman da osnaži zajednice sa albanskom većinom u južnoj Srbiji na isti način kao što je ovde predloženo za opštine na severu. Odgovor je – ne. Srbija čak ne bi bila voljna da ponudi neograničeno proširenje zaštićenih područja oko džamija u Srbiji – rekao je Server.

Server smatra i da da bi “non pejper” ostavio Kosovo “znatno manje suvereno nego što je danas, dok bi od Beograda tražio više od pukog zadržavanja predstavnika u Prištini”.

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime