Normandija pre 70 godina i danas

0

 

Invazija Normandije, poznata i kao Operacija Overlord, ostala je do danas najveća pomorska invazija u istoriji. U njoj je učestvovalo preko tri miliona vojnika koji su preko kanala Lamanš prevezeni iz Engleske u Normandiju, u okupiranoj Francuskoj.

 

Većinu savezničkih snaga činile su američke, britanske, kanadske i francuske jedinice. Druge zemlje, čiji vojnici su takođe učestvovali u bici, bile su Australija, Belgija, Čehoslovačka, Grčka, Holandija, Novi Zeland, Norveška i Poljska.

 

Iskrcavanje u Normandiji započelo je noćnim padobranskim i jedriličarskim desantom, masivnim vazdušnim napadima i pomorskim bombardovanjem posle kojeg je usledio amfibijski desant na dan 6. juna – poznatiji kao Dan D.

 

Bitka za Normandiju trajala je dva meseca, koliko je trebalo savezničkim snagama da uspostave čvrst mostobran na evropskom kopnu i probiju nemačku liniju fronta u Francuskoj. Bitka je okončana oslobađanjem Pariza i uništenjem džepa kod Faleza.

 

Normandija, kao i ostatak Francuske, oporavili su se tokom ovih sedam decenija, kuće, crkveni tornjevi, putevi, plaže… sve je obnovljeno. Danas, kao da rata nikada nije ni bilo. Jedino svedočanstvo su ove fotografije, skup političara i starci sa ordenjem, veterani koji su pristigli iz celog sveta da odaju počast svojim palim saborcima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here