Norveška: Bošnjak kriv za zločine nad Srbima

0

Zarobljenici iz logora Dretelj

Repkov branilac Vasvija Vidović rekla je da je Repak kriv za protivpravno lišavanje slobode civila u logoru Dretelj, ali da je doneta oslobađajuća presuda u odnosu na tačku optužnice kojom se tereti za torturu doktorke Olge Draško.

 

Vidovićeva je navela da nije zadovoljna drugostepenom presudom, najavivši žalbu Vrhovnom sudu Norveške, prenosi Birn.

 

Hapšenja i u Švedskoj

Zbog sumnje da je učestvovao u zločinima nad srpskim civilima u logoru Dretelj tokom 1992. godine, u januaru ove godine u Švedskoj je uhapšen Ahmet Makitan zvani Maks.

Norveški sud je prvostepenom presudom u decembru 2008. godine osudio Repka na pet godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima u logoru Dretelj, naredivši mu uz to da isplati obeštećenja žrtvama od 100.000 KM.

 

Repak je uhapšen u maju 2007. godine, kada ga je Norveško pravosuđe sumnjičilo za silovanja, prisilna zatvaranja i nanošenja ozbiljnih povreda, jer tadašnji zakon Norveške nije obuhvatao ratni zločin.

 

Optužnica protiv Repka je podignuta tek pošto je Norveška izmenila zakon u martu 2008. godine, koji je predviđao procesuiranje krivičnih dela genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here