commons.wikimedia
Američki nosač aviona "Nimic"

Sistemi za sletanje i poletanje na američkom nosaču aviona Džerald R. Ford i dalje su nestabilni i nekoliko puta su zakazali za više od tri godine od kada je brod vredan 13,2 milijarde dolara isporučen.

Poslednja procena najskupljeg vojnog broda u istoriji u skladu je sa prethodnim procenama, rekao je šef test programa Robert Behler u novom sažetku programa u koji je Blumberg imao uvid pre nego što je objavljen godišnji izveštaj.

– Mala ili nepoznata pouzdanost novih sistema koji su ključni za letačke operacije – uključujući i elektromagnetni sistem za lansiranje vredan 3,5 miliardi dolara kao i druga oprema mogu negativno da utiču na stabilnost nosača aviona – rekao je Behler.

Novi sistemi na “fordu” su glavno opravdanje za troškove plovila koji bi trebalo da zamene nosače aviona klase “nimic”.

“Ford” klasa je takoće ključna za namere mornarice da poveća flotu sa 297 brodova na 335, a potom i na skoro 500 do 2045. godine. Planirano je da”ford” uđe u upotrebu još 2018. godine ali je taj rok probijen.

I raniji problemi u vezi sa tim brodom privukli su pažnju predsednika Donalda Trampa koji je rekao da su sistemi na aktuelnim nosačima aviona veoma pouzdani dok za elektromagnetne “morate da budete Ajnštajn da bi radili kako treba”.

Sekretar za odbranu Kristofer Miler i njegov šef osoblja Keš Patel posetili su “ford” u novembru, i posmatrali su poeltanja i sletanja.

Kapetan Džej Džej Kamings, komandant broda, rekao je novinarima da novi sistemi zahtevaju mnogo manje provera pre i posle letova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here