Nov zakon o zaštiti podataka o ličnosti: Uključite se u javnu raspravu

0

Šabić: Javna rasprava trajaće do 30. juna

Kako je navedeno, poverenik će analizirati pristigle predloge i komentare, a potom će unapređen tekst dostaviti Vladi Srbije na razmatranje.

 

"Praksa je pokazala da postojeći pravni okvir zaštite podataka o ličnosti ne može da obezbedi nesmetano ostvarivanje prava na zaštitu podataka o ličnosti u svim oblastima života", ocenio je Šabić i dodao da je postojeći zakon neophodno menjati i zbog usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravom EU.

 

"Već više godina ukazujem na potrebu izmena i dopuna odnosno donošenja novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Više puta sam javno ukazivao na to, inicirao rešavanje problema, dostavljao Vladi i normativno artikulisana rešenja za pojedine oblasti, ali odgovarajuća reakcija nadležnih je svaki put izostajala", naglasasio je Šabić i podsetio i da je Nacionalnim program za usvajanje pravnih tekovina EU, predviđeno usvajanje novog zakona najkasnije do avgusta 2013. godine.

 

Srbija je donela Zakon o zaštiti podatka o ličnosti 2008. godine, a kako je ranije isticao Šabić "zakon je šupalj kao švajcarki sir" i njim nisu regulisana broja pitanja, među kojima i oblast video nadzora i bezbednosnih provera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here