Tanjug
PARTNERI: Delegacije Srbije i SAD

Nova era u odnosima Srbije i SAD, započeta ekonomskim sporazumom u Vašingtonu nastavljena je u Beogradu, potpisom na zajedničku izjavu srpske premijerke Ane Brnabić i izvršnog direktora američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije Adama Bolera, kojom je ozvaničeno otvaranje regionalne kancelarije DFC u Beogradu.

Na čelu kancelarije je Džon Jovanović, Amerikanac srpskog porekla i zavidne poslovne biografije, koji je sastankom sa šefom Kancelarije za KiM Markom Đurićem, započeo radni dan. Da realizacija dogovorenih projekata ide ubrzanim putem, potvrdila je ministarka građevine Zorana Mihajlović, koja je posle sastanka sa predstavnicima DFC i Eksim banke, rekla da je formiran tim koji će raditi 24 sata na projektima sa DFC.

– Velike stvari su pred nama. To se ne odnosi samo na povezivanje sa Prištinom auto-putem i železnicom, već i na regionalne projekte – kazala je Mihajlovićeva.

Tamo gde dođu Amerikanci i razvojna agencija, ima budućnosti, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukazujući na to da ovakav ekonomski sporazum Srbija sa SAD nije imala 140 godina. Za Srbiju je to, kazao je, važan dan, jer je u Beogradu tim iz različitih sektora američke vlade, koji je pokazao da nije tu zbog izbora, već da budu prisutni u regionu i pomognu da građani normalno žive. Siguran je i da će Srbija napraviti velike rezultate sa američkim prijateljima.

SAD će se usmeriti ka ekonomskom razvoju i potruditi da ispuni obećanja poručio je specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel i otkrio da Tramp i njegova ćerka Ivanka žele da dođu u Srbiju.

Beograd i Priština su, prema rečima Adama Bolera, sporazumom u Vašingtonu pokazali da nisu “zaključani u prošlosti” i da su se njihovi lideri opredelili za narod, poslove, nova radna mesta, a ne za političke podele. U Beogradu, kaže, nije samo delegacija DFC, već i pet vladinih agencija, koje su zajedno najveća ekonomska moć američke vlade.

Premijerka Ana Brnabić je otkrila da se razgovaralo o pet tema, kao i da je dolazak DFC-a jasan signal koliko je Srbija stabilna zemlja. Razgovaralo se, kaže, o infrastrukturi, gde imamo projekte vrednosti četiri milijarde evra, od kojih je prioritetan Auto-put mira”, o malim i srednjim preduzećima, za koje bi DFC obezbedio milijardu dolara kredita, kao i o mini-šengenu, i razvoju privrede.

Srbin sa fantastičnom karijerom

Novi direktor Kancelarije DFC u Beogradu je Džon Jovanović koji ima 34 godine i upečatljivu poslovnu biografiju. Bio je direktor jedne od najjačih u svetu švajcarske kompanije Merkjurija enerdži grupa, a radio je i u Dojč banci, Berensonu, Nobl grupi… Diplomirao je na čuvenom Prinstonu, a u Pensilvaniji magistrirao poslovnu administraciju za finansije i preduzetnički menadžment. Član je investicionog odbora ICT Hab Venčr, prvog investicionog fonda u početnoj fazi za startape na Balkanu i borda Instituta IstVest i jedan od mladih lidera Milken instituta. Detinjstvo je proveo u Čikagu, gde su se doselili njegovi roditelji Nada i Srećko. Sa Dafne Oz, jednom od najpoznatijih blogerki i TV zvezdom venčao se pre deset godina u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Portlandu. Imaju četvoro dece.

Džon Jovanović

Provod na vodi

Ričard Grenel je u šest ujutro objavio na Tviter profilu video-snimak sa večere, na kojoj su bili Aleksandar Vučić i Ana Brnabić. Grenel je napisao kako je proveo “neverovatnu” noć na jednom od beogradskih splavova uz zvukove pesama o Alabami i Zapadnoj Virdžiniji.

Beograd sve bliži Vašingtonu

Publicista Veton Suroi ocenio je za prištinske medije da je Kosovo odgovorno za približavanje Srbije i Amerike, da u Vašingtonu nije postignut sporazum o priznanju, već je Srbija otvorila vrata SAD. Podsetivši kako je 20 godina adresa SAD u regionu bila Kosovo, Suroi je ukazao da sada otvaraju kancelariju u Srbiji i dodao da je Kosovo ulaskom u nejasan pregovarački proces otvorilo put Srbiji da se politički i vojno ojača.

Obnova zgrade Generalštaba

Aleksandar Vučić je kazao da će se graditi putevi i pruge, da su delovi sekcije ka Prištini rešeni sa EU, a dalje će se nastaviti sa Amerikancima. Obnarodovao je i ideju Ričarda Grenela da zajedničkim snagama bude obnovljena zgrada Ministarstva odbrane i Generalštaba u Beogradu.

Novi pogled Vašingtona

Analitičar iz SAD Obrad Kesić ocenio je za RTS da zbog dolaska delegacije iz SAD nema razloga za bilo čije nezadovoljstvo, jer su došli sa poklonima.

– Amerikanci su prvi put došli bez uslovljavanja, a Grenel je rekao da mi treba da vršimo pritisak ako oni ne izvršavaju obaveze – rekao je Kesić, ukazujući na drugačiji ton i ekonomski deo sporazuma koji je povoljan i otvara perspektivu za investicije.