Nova generacija lidera u regionu

0

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda ocenio je da su se predsednik Srbije Boris Tadić i njegov hrvatski kolega Ivo Josipović, predstavili na Forumu u Briselu kao nova generacija lidera sa Zapadnog Balkana koji su voljni da se suoče sa preostalim izazovima.

Forum posvećen unapređenju saradnje

 

Na trodnevnom skupu učestvovalo je oko 500 ljudi. Forum je obuhvatio najširi mogući obim tema koje su od interesa za svetsku politiku, od pitanja Avganistana, Iraka Bliskog istoka, do klimatskih promena, globalne ekonomske krize.

U tom sklopu je jedna od plenarnih sednica bila posvećena Balkanu u 2010. godini, a organizatori imali priliku da ugoste predsednike Tadića i Josipovića, američkog republikanskog senatora Džordža Vojnoviča i evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

Vejvoda, koji je vodio deo panela posvećenog Balkanu tokom "Briselskog foruma 2010", rekao je da su predsednici Tadić i Josipović u diskusiji istakli "da su spremni da rade zajedno u duhu evropskog partnerstva, evropskih vrednosti".

 

Vejvoda smatra da je pomenuti panel bio veoma važan, jer su prisustvovale mnoge ličnosti koje učestvuju u određivanju politike u međunarodnim okvirima.

 

Oni će u svoje zemlje preneti "duh spremnosti da se Balkan dalje stabilizuje i uspostavi temelje mira", ocenio je Vejvoda u izjavi Tanjugu.

 

"Panel koji je bio posvećen Zapadnom Balkanu izazvao je nezapamćenu pažnju. Po mišljenju većin ljudi, to je bio najuspešniji panel u Briselu", rekao je Vejvoda.

 

Sonja Liht koja je, takođe, učestvovala na skupu "Brisel forum 2010", rekla je da "predsednici Tadić i Josipović, koji su bez hipoteke prošlosti, uspostavljaju novu saradnju i novu politiku".

 

Briselskom forum koji Maršalov fond organizuje petu godinu za redom je međunarodni skup političara, ekonomista, ljudi koji se bave spoljnom i bezbednosnom politikom.

 

Maršalov fond je američka javna institucija posvećena unapređenju saradnje i razmevanja između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.

Fond je nazvan po američkom državniku Džordžu Katletu Maršalu (1889-1959), generalu, zapovedniku kopnenih snaga, državnom sekretaru i ministru odbrane, za koga je britanski premijer Vinston Čerčil rekao da je bio "tvorac pobede" saveznika u Drugom svetskom ratu.

 

Za takozvani Maršalov plan, koji je inicirao radi obnove razorene Evrope posle Drugog svetskog rata, dobio je 1953. godine Nobelovu nagradu za mir.

Lihtova je istakla da su predsednici Hrvatske i Srbije predstavnici "novog duha saradnje i razumevanja i da je samo saradnjom moguće obezbedi evropsku perspektivu celog regiona".

 

Panel diskusija koja je održana sinoć u okviru konferencije "Brisel forum 2010", pokazala je da rešavajući svoje, bilateralne i regionalne probleme, istovremeno činimo Evropu boljom, stabilnijom, drugačijom, ocenila je Lihtova.

 

Naglašavajući da je u pitanju bio skup na vrlo visokom nivou, Lihtova je istakla da je ono što je govorio predsednik Tadić, a pridružio mu se hrvatski predsednik, dobilo aplauz kakav, prema rečima onih koji su proteklih pet godina učestvovali na forumu, nije zapamćen.

 

"Tadić je rekao da i dalje imamo mnogo problema, ali da ih razumemo i znamo da sa njima moramo da se nosimo, da su problemi i naši i evropski i da naši evropski prijatelji moraju to tako da shvate", navela je Lihtova.

 

"Mislim da su sve poruke bile jasne, a pitanja su bila vrlo zanimljiva. Mislim da je to bio jedan ogroman korak napred u pružanju šanse upravo ovim uticajnim pojedincima da bolje shvate šta se sve na Balkanu događa, da bolje shvate potencijal i Srbije i Hrvatske", zaključila je Lihtova.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here