commons.wikimedia/Otto Normalverbraucher
Glavni grad Gornje Austrije Linc

Od 1. oktobra u Austriji počinje nova akademska godina na fakuletima širom zemlje uz delimično različita korona pravila.

Na svim fakultetima primenjivaće se takozvana “3G” pravila, koja predviđaju da studenti moraju imati sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom Covidu-19 ili negativan test, za učešće na predavanjima ili izlazak na ispite.

Međutim, nisu jedinstvena pravila, na primer, što se tiče obaveze nošenja maski, ili po pitanju broja ponuđenih predavanja sa prisustvom studenata.

Univerzitet u Beču uveo je obavezu nošenja maski višeg nivoa zaštite FFP2 u zatvorenom prostoru, a to važi i za amfiteatre, a jedino predavači ne moraju da nose maske za vreme predavanja.

Kontrola poštovanja mera se vrši na ulazima, a i profesori od studenata mogu tražiti potrebne potvrde.

U Gracu i predavači moraju nositi FFP2 maske.

Na univerzitetu u Insbruku se primenjuje “3G” pravilo, a poštovanje se kontroliše po slučajnom uzorku od strane obezbeđenja i nastavnog kadra.

Na tom univerzitetu dovoljno je nositi “obične” zaštitne maske, koje mogu da se skinu kada studenti sede na predavanju.

Na univerzitetu u Klagenfurtu na određenim mestima se primenjuje „2G“ pravilo, to jest na sportskim vežbama, u laboratoriji i na skupovima mogu učestvovati samo vakcinisani i izlečeni.

U Salcburgu, takođe, postoji pozitivna diskriminacija vakcinisanih i izlečenih, po pitanju ulaska u zgradu.

U zatvorenim prostorima obavezno je nošenje maski, koja može da se skine kada se sedne u amfiteatar ako je moguće poštovati potrebnu distancu.

Kada je reč o Medicinskom fakultetu na njemu samo vakcinisani mogu da se prijavljuju za praktična klinička predavanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here