Nova godina u Norveškoj na srpski način

0

norveska.org.rs
Svake godine zajedno dočekuju Novu godinu u Bergenu
 

U Savezu srpskih udruženja u Norveškoj je sve spremno za doček Nove godine u Bergenu. Ovaj događaj, koji Savez priređuje svake godine, obećava dobar provod za sve.

Zagrevanje počinje sa decom, koja izvode nekoliko pesama i skečeva koje su naučili tokom godine. Zatim sledi opuštanje uz melodije sa Balkana. “S obzirom na to da imamo nekoliko profesionalnih muzičara u društvu, ove godine su oni zaduženi da bude kvalitetna ali i raznovrsna, iz svakog žanra po nešto, naravno sa područja Balkana i obično vrlo nostalgična. Prošle godine je kasno posle ponoći spontano nastupio muzički kviz između stolova… Za takvo opušteno veselje je neophodno da se većina ljudi duže poznaje…”, kaže Dobrila Radulović, predsednica Saveza.

Za one koji su još nostalgičniji, obezbeđen je uživo prenos novogodišnjeg programa iz Srbije. A oni mlađi, koji ne dele baš ta sentimentalna osećanja, mogu da se izoluju u posebnu prostoriju i slušaju svoju muziku.

Meni je takođe tradicionalno srpski uz nezaobilaznu sarmu i sitne srpske kolače, ali tu je norveški losos, posebno za one koji poste.

Deda Mraz će obradovati svu decu. Deca inače najbolje prolaze jer dobijaju paketiće i od Deda Mraza i od norveškog Julenissen-a.

Iako veći deo hrišćanskog sveta slavi rođenje Isusa 25. decembra, zvona Srpske pravoslavne crkve se oglašavaju 7. januara da obeleže početak trodnevnog praznika. Dobrila je veoma zahvalna norveškim poslodavcima koji im daju slobodan dan za Božić po Julijanskom kalendaru, kao i za slavu.

Božić se prema srpskoj tradiciji slavi u krugu porodice. Treća nedelja pred božićne praznike je posvećena deci, druga majkama i prva očevima. Na ovaj dan članovi porodice dobijaju poklone, koji dolaze u vidu tzv. otkupnine.

6. januara se porodica okuplja za stolom i večera se obično bazira na ribi, pasulju, krompiru i sušenom ili svežem voću. Vrhunac proslave je svakako božićni ručak 7. januara. Tada članovi porodice lome posebnu pogaču, tzv. česnicu sa novčićem unutra. Onaj ko izvuče novčić je srećnik kome sleduje lepa naredna godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here