HO Srbi za Srbe
Zahvalnost: Porodica Spasovski je dočekala dobročinitelje

U saradnji Srpskog kulturno-informativnog centra SPONA iz Skoplja i Humanitarne organizacije Srbi za Srbe, porodica Spasovski iz Oblavca u opštini Staro Nagoričane u Severnoj Makedoniji ovaj Božić i Novu godinu će dočekati ne samo u toplom, već u potpuno novoj kući!

Prethodna kuća u kojoj su živeli bila je udžerica koja je svaki čas mogla da se obruši na ukućane: Dalibora i Lilu i njihovu decu, kćerke Stefaniju (9) i Bojanu (11) i sina Angelčeta (6). Zahvaljujući ljudima dobre volje ova porodica sada će živeti u potpuno novoj, funkcionalnoj kući.

Toplina novog doma

Na prigodnoj svečanosti useljenja divna slika. Kako običaji to i nalažu, devojka u tradicionalnoj nošnji, hleb i so, srpska i makedonska zastava, svečano uručenje ključeva, transparent zahvalnosti i brojna rodbina i meštani. Spasovski, očiju ispunjenih suzama radosnicama, otključali su svoj novi dom.

“Hvala vam što ste mi izgradili ovako lepu kuću i želim vam da usrećite što više dece, ovako kao što ste usrećili i moju decu. Puno vam hvala”, jedva je smogao snage da pred prisutnima izgovori par reči zahvalnosti otac Dalibor.

Ni deca nisu krila oduševljenje.

“Odmah ćemo pozvati i drugarice iz škole da dođu da se igramo i učimo zajedno”, kazale su Bojana i Stefanija.

Predstavnici organizacije Srbi za Srbe ovu porodicu su posetili početkom 2022. godine i kada su se uverili u katastrofalne uslove u kojima su prevashodno dečica odrastala, u jednoj oronuloj sobici, rešili su da porodici izgrade kuću. Poduhvat nimalo lak, s obzirom na to da je bilo potrebno na stenovitom tlu napraviti prostor kako bi uopšte počela gradnja nove kuće. Sve prepreke su uspešno prevaziđene i kuća je na radost porodice sagrađena u dogovorenom roku, a na useljenju i osveštana.

Sve je urađeno za manje od godinu dana

Utrošeno oko 50.000 evra

Za ceo projekat izgradnje kuće i opremanja osnovnim pokućstvom: kuhinja, trpezarijski sto, šest stolica, kauč, bračni krevet, tri kreveta za decu, tri ormara, dva radna stola, dve radne stolice, frižider, električni šporet, šporet na drva, veš-mašina, utrošeno je 48.592 evra.

Bila pred rušenjem: Nekada su živeli u udžerici

Nova mala zadužbina

Iz HO Srbi za Srbe ističu zadovoljstvo što se još jedna prelepa kuća našla na listi malih zadužbina koje su izgradili uz pomoć hiljade dobrotvora i saradnika iz Severne Makedonije.