Nova nada za fudbalsku nadu

0

Veljko Simić

Da podsetimo: prvo je Savezni ured za migraciju odbio 19-godišnjeg srpskog sportistu, a krajem juna je Savezni upravni sud podržao takvu odluku sa obrazloženjem da Simiću nedostaje neophodno iskustvo na utakmicama, kako je Zakonom o strancima predviđeno za boravak sportskih profesionalaca iz trećih država.

Ovaj vezni napadač će ipak moći da trenira u Sankt Jakob-parku, piše portal "20 minuta": pošto su klubovi i Švajcarska fudbalska liga (SFL) zahtevali da se smanje prepreke za prijem mladih igrača iz trećih zemalja, rešenje je na pomolu. Prema izveštaju "Nojen Lucern Cajtunga", Savezni ured za migracije će morati da se prilagodi uputstvima. Međutim, po rečima portparola ovog Ureda, osim razmene mišljenja ništa konkretno nije dogovoreno. "Kada SFL iznese predlog, on će biti razmatran".

Švajcarski fudbalski savez za to vreme najavljuje razgovore na saveznom nivou. Po sadašnjim pravilima fudbaleri stari između 18 i 21 godine treba da su najmanje tri godine aktivno igrali fudbal da bi mogli da dobiju dozvolu boravka. To kod Simića nije slučaj: srpski fudbaler je u Crvenoj zvezdi zaigrao samo dva puta, ali je zato redovno igrao u srpskoj juniorskoj ekipi, piše "20 minuta".

Švajcarski fudbalski savez predlaže da se računa i praksa nekog igrača u šampion ligi za ispod 19 godina ili u raznim selekcijama. Direktor SFL-a Klaudijus Šefer obrazložio je to činjenicom da u pojedinim zemljama, naročito u Africi, nema nikakvih regularnih ligaških prvenstava. Pored toga, veliki talenti često odbijaju ponudu za prvi tim, kako visoke naknade kasnije ne bi sprečile njihov dalji transfer.

Istovremeno, Švajcarski fudbalski savez naglašava da ni oni ne žele da manje kvalitetni igrači dobiju prođu na švajcarskom tržištu rada. U principu je do sada veoma retko dolazilo do problema: između 2008. i 2013. godine je odobreno 1.400 dozvola za profesionalne sportiste iz trećih zemalja, a samo u pet slučajeva je fudbalerima bila uskraćena dozvola.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here