Nova nagrada piscu “Arhipelaga”

0

Italijanski velikan: Klaudio Magris

Nagrada "Žan Mone“, nazvana po slavnom francuskom političaru i ključnom arhitekti evropskog jedinstva, dodeljuje se od 1995. godine za najbolji evropski roman ili knjigu priča prevedenu u prethodnoj godini na fracuski jezik.

 

 

Među dosadašnjim dobitnicima ove nagrade nalaze se i Antonio Tabuki, Hari Muliš, Horhe Semprun, Patrik Modiano, Džon Balard i Jens Kristijan Grendal.

Magrisov roman "Vi ćete, dakle, razumeti“ jeste uzbudljiva ljubavna priča u kojj se glavna junakinja, žena u najboljim godinama, posle povrede noge, povlači iz javnosti i iz dotadašnjeg privatnog života, odlazeći u jedan prihvatni centar.

 

Otuda u dirljivom obraćanju odsutnom muškarcu govori o svojoj ljubavi i strasti, patnji i bolesti, samoći i žudnji. Moderna obnova mita o Orfeju i Euridici u Magrisovom kratkom romanu zadobija nesvakidašnju snagu i punoću.

Srpsko izdanje romana "Vi ćete, dakle, razumeti“ objavio je, u prevodu Dunje Badnjević, "Arhipelag“ 2007. godine, odmah posle italijanskog izdanja. Pored ove knjige, "Arhipelag“ je objavio i Magrisov roman "Nagađanja o jednoj sablji“ i knjigu novela o Trstu i Mediteranu "Mikrokosmosi“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here