en.wikipedia.org/Mary Paulose

Diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP) BiH izdala su prošle godine 18.427 viza stranim državljanima za ulazak na domaću teritoriju, a najviše odobrenja otišlo je u ruke građana Saudijske Arabije i to čak 13.694.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova BiH, evidentan je rastući trend broja izdatih viza od 2012. godine od strane DKP, sve do 2019. godine kada je uočen značajan rast broja izdatih viza u odnosu na godinu ranije. Odnosno, te godine izdata su rekordna 47.694 odobrenja za ulazak u BiH.

“Međutim, u 2020. godini dolazi do drastičnog pada broja izdatih viza zbog pandemije koronavirusa, pa su nadležni u više navrata menjali zakonski osnov za ulazak u BiH. Ali, prošle godine zabeležen je novi rast izdatih viza, što je i rezultat popuštanja mera prouzrokovan pandemijom”, naveli su u Ministarstvu spoljnih poslova.

Analizirajući podatke o broju izdatih viza u DKP-ima u 2021. godini u odnosu na 2020, razvrstane po zemljama čijim državljanima je izdato najviše viza za ulazak u BiH, uočeno je povećanje broja izdatih viza za gotove sve državljane.

“Najveći broj viza u 2021. godini izdat je državljanima Saudijske Arabije i to 13.694, Jordana – 1.033, Filipina – 615, dok je građanima Indije izdata 391 viza. Izdate vize za državljane ovih zemalja predstavljaju 85 odsto od ukupnog broja svih izdatih”, navode u ministarstvu i dodaju da su prošle godine primili 20.121 zahtev za izdavanje viza, od čega je pozitivno rešeno 18.427.

Član Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nenad Nešić navodi da je na području sarajevsko-romanijske regije primetan veliki broj državljana Saudijske Arabije.

– Ne znam šta je razlog tolikog dolaska ljudi na naše područje. Oni na neki način pokušavaju da nam nametnu i svoje običaje, jer verske obrede vrše gde god stignu. Ne biraju mesto ni vreme – kazao je Nešić.

Savjet ministara je prošle godine u maju odbio predlog Ministarstva spoljnih poslova BiH da se građanima Saudijske Arabije privremeno, dok traje turistička sezona, suspenduju vize za ulazak u BiH. Odluka je odbijena jer za nju nisu glasali ministri iz HDZ.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here