EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Ruske snage krenule su u novu ofanzivu u regionu Zaporožja na jugoistoku Ukrajine. Zvaničnici ruske vojske tvrde da su zauzeti “povoljni položaji” tokom napada.

Guverner Zaporožške oblasti Oleksandr Staruh kaže da su ruske snage tokom noći izvele više od 160 granatiranja, a ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov saopštio je da su britanski “morski kraljevi”, helikopteri sposobni za “lov” na podmornice stigli u Ukrajinu.

– Kralj mora iz Ujedinjenog Kraljevstva stigao je u svoje novo kraljevstvo blizu Crnog mora u Ukrajini. Ovo je moćno pojačanje za ukrajinsku mornaricu. Naša saradnja će se intenzivirati –  navodi Reznikov.

Predsednik pokreta “Mi smo uz Rusiju” Vladimir Rogov izjavio je da su ruske snage oslobodile selo Krasnopolje u Donjeckoj Narodnoj Republici, koja je proglasila nezavisnost.

– Jurišne grupe PMC Vagner potpuno su oslobodile Krasnopolje severno od železničke stanice Sol. Prethodno su oslobodili Dvorečje – naveo je Rogov na Telegram kanalu.

Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev nazvao je konflikt Rusije s Ukrajinom i Zapadom novim otadžbinskim ratom.

– Bravo, posle svega, ovom Borelju sa beživotnim licem. Setio se da je naša zemlja pobedila Napoleona i Hitlera. Imajte na umu da je to njegova analogija. Ukronacisti i zapadna Evropa su direktni naslednici onih koji su se borili s Rusijom. Rat s njima je novi otadžbinski rat –  naveo je Medvedev, prenosi RTS.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak poručio je saveznicima da “brže razmišljaju” o povećanju vojne pomoći, nakon što nije postignut dogovor o slanju tenkova “leopard”.

U ukrajinskom granatiranju Donjecka stradao je jedan civil, rekao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

Ruske snage ponovo su gađale granicu Sumske oblasti, saopštila je operativna komanda Pivniča na Telegramu. Kako se navodi, nema gubitaka među ljudstvom i opremom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here