Z.M.
Značajna pomoć: Primopredaja u centru Beča

Grad Beč je opštini Žagubica donirao vatrogasno vozilo koje su juče u ime prestonice Austrije predali Peter Hanke, član vlade pokrajine zadužen za privredu i vatrogasce i Gerald Hilinger, direktor vatrogasne službe grada. Donaciju koja mnogo znači za srpsku opštinu, u Beču je preuzeo Radiša Simeonović, komandir vatrogasane jedinice i načelnik štaba za vanredne situacije u Žagubici.

Preuzimanju vozila prisustvovali su Nebojša Rodić, ambasador Srbije, Safet Pavlović, predsednik opštine, Živojin Trifunović, privrednik iz Beča i savetnik predsednika opštine, Mališa Tomić, zamenik komandanta vatrogasnog bataljona Požarevac i Sasa Simeonović, vatrogasac iz Žagubice .

– Raduje me što sam, neposredno pred posetu Beogradu, u Beču mogao da predam vatrogasno vozilo jednoj srpskoj opštini. Politička, ekonomska i kulturna saradnja Austrije i Srbije je za Beč, kao raskrsnice između Istoka i Zapada, posebno važna. Austrija je jedan od najvećih investitora u Srbiji i mnogi Srbi su prethodnih decenija pronašli svoj novi dom u Beču. Zbog toga mi je bilo veoma drago što mogu da produbim odnose naše dve zemlje i predam vatrogasno vozilo Žagubici – rekao je Hanke.

– Ovo vozilo mnogo znači za opštinu, savremeno je i ima dodatnu opremu kao što su hidraulične makaze i sve alate. Dobijanje ovog vozila za vatrogasce u Žagubici predstavlja veliki skok, jer smo do sada u našim vozilima imali u rezervoarima samo vodu za gašenje požara, a ovo sadrži i rezervoar za penu. Sada imamo kompletno vozilo i možemo da se uhvatimo ukoštac sa svakom vanrednom situacijom – rekao je Simeonović.

Inicijativu za dobijanje vozila od grada Beča pokrenuo je Živojin Trifunović poznatiji među zemljacima kao Žika Bomba, koji se obratio najpre Davidu Štokingeru, šefu Socijaldemokratske partije Austrije (SPOe) u Švehatu. Potom su oni u ime vatrogasne jedinice u Žagubici, početkom godine, zamolili gradonačelnika Beča i Petera Hankea da pomognu u opremanju vatrogasaca na istoku Srbije, teritoriji koja je često pogođena poplavama.

– Vozilo koje smo dobili od ogromnog je značaja za opštinu Žagubica. Posebno mi je drago što je dobijeno od grada, koji mi je postao druga domovina. Beč nije dao rashodovan kamion kao što se često radi, već je Žagubica dobila kompletno vozilo sa veoma skupocenom opremom, koja će ubuduće spasavati živote u ovom delu Srbije – ističe Trifunović.

Posle predaje vatrogasnog vozila, koja je izvršena ispred vatrogasne jedinice “Am Hof” u centru Beča, Peter Hanke je otputovao u Beograd na sastanak sa Zoranom Radojičićem, gradonačelnikom srpske prestonice. Hankeu su predstavnici Žagubice poklonili umetničku sliku “Bajkovito Homolje”, slikara Radiše Trailovića.

Zahvalnost: Hankeu su predstavnici Žagubice poklonili sliku

Pohvalili se poklonom

– Vatrogasci iz Žagubice oduševljeni su “poklonom” Beča i da su odmah čim su videli vozilo sa velikim oduševljenjem su zvali u Srbiju i porodici i prijateljima pričali o novoj opremi – navodi Trifunović.

Uvek uz srpski narod

Štokinger, funkcioner SPOe koji godinama podržava Srbiju ne samo politički, već i konkretnim humanitarnim akcijama pomaže srpski narod, iz pozadine je radio na ovom projektu i kaže da je vatrogasno vozilo znak prijateljstva i dobrog susedstva. On dodaje da je od opštine Žagubica dobio fotografije zastarelog voznog parka tamošnje vatrogasne jedinice i čuo o problemima sa kojima se suočavaju tokom elementarnih nepogoda.

– Zbog toga sam odlučio da svoje kontakte sa Bečom iskoristim i založim se za pomoć Žagubici, opštini odakle ima mnogo gastarbajtera. Srbija je de fakto naš sused i dobrosusedska saradnja je meni važna. Dobro funkcionišuća bezbednosna infrastruktura je značajna potreba građana, kako kod nas, tako i u Žagubici. Austrija i Beč investiraju mnogo u ovu oblast, tako da su i korišćena vozila vrlo dobra i korisna – objasnio je Štokinger i zahvalio bečkoj gradskoj vladi što je odgovorila na molbu Žagubice.