EPA/JOEDSON ALVES
Lideri BRIKS-a

Planeta Zemlja, posle korona virusa, više neće biti ista, slažu se analitičari, ali niko ne može pouzdano da kaže kako će izgledati. Svi strahuju ne samo od recesije, već od ekonomske depresije, a nade polažu u savezništva po sistemu “zajedno smo jači”. Jedna od grupacija koja je u ovom milenijumu krenula u menjanje sveta kakav je bio čini pet država: Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

Okupili su se pod imenom BRIKS (u prevodu s engleskog “cigla”) s porukom da centar sveta više nije na Zapadu. Da njihova moć nije mala, govore brojke u ljudstvu i površini teritorije, ali i ekonomski parametri.

Južnoafrička Republika se 2011. pridružila ovom bloku i najmanja je od pet zemalja sa oko 50 miliona stanovnika. Rusija broji 143 miliona, Brazil 210 miliona, a 1,2 milijarde ima Indija, dok je 1,34 milijarde stanovnika u Kini. To je gotovo tri milijarde ljudi ili 43 odsto globalne populacije koja zauzima skoro trećinu teritorije čitave planete. U ekonomskom smislu, čine 23 odsto svetskog BDP i 18 odsto trgovine. BDP BRIKS-a je porastao za 179 posto, a totalna trgovina članica za 94 odsto.

U periodu od 2008. do 2017, koji je delom obeležila velika ekonomska kriza, prosečna stopa privrednog rasta je u svetu bila oko jedan odsto, dok su države BRIKS imale čak osam odsto.

Mada su njihove privrede trpele pod recesijom, većina je imala jake devizne rezerve, ali i domaću potražnju u porastu, što im je pomoglo da lakše prođu krizu. Kina i Indija su na vrhuncu krize imale rast BDP od 9,6 i 6,2 odsto, dok je Rusija bila najlošija s padom od 9,5 odsto početkom 2009. godine.

Kasniji period govori da relativno novo savezništvo na svetskoj mapi ozbiljno konkuriše privredama moćnih država i grupacija. Cilj im je da čine polovinu planetarne ekonomije i ozbiljno grabe ka njemu zbog čega postaju trn u oku Zapada. U naumu ih izgleda ne može sprečiti ni korona jer koordiniraju u toj borbi, ili, kako je rekao Sergej Rjabakov, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, nastavljaju razgovore o načinima borbe protiv pandemije.

– Naša organizacija pazi na borbu protiv COVID-19
, zdravstveni stručnjaci održavaju kontakte i nastaviće to da rade – kazao je nedavno.

Akronim BRIK, bez JAR, 2001. smislio je analitičar “Goldman Saksa” Džim O’Nil, ubeđen da će ove zemlje plus SAD činiti pet najjačih svetskih privreda 21. veka. Dolaskom JAR, postaju BRIKS, kao skraćenica početnih imena država, a podrazumeva i ekonomski pojam, jer se odnosi na rastući razvoj privrednih potencijala tih država.

Lideri BRIKS-a sastali su se 12 puta, a jedan od najznačajnijih samita bio je u Brazilu je 2014. kada je odlučeno da se osnuje Nova banke za razvoj

(NDB) sa sedištem u Šangaju. Cilj je bio suprotstaviti se slabom pristupu glavnim funkcijama u međunarodnim finansijskim i razvojnim institucijama, Banka je trebalo da finansira infrastrukturne projekte u zemljama u razvoju, da bude konkurencija Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci, ali i da prekine monopol Zapada na finansije i razvoj i oslobodi se zavisnosti od MMF i Svetske banke.

Rusija tokom ove godine vodi organizaciju, a poručuje da radi na partnerstvu ovih zemalja u interesu globalne stabilnosti, bezbednosti i inovacionog rasta. Samit zakazan za juli u Sankt Peterburgu odložen je zbog pandemije korona virusa. Već sada je jasno da će sa posledicama korone na ekonomiju morati da se bore ne samo zemlje BRIKS-a, već i Zapad i čitava planeta.

Motor razvoja ili skup bez smisla

Nobelovac Majkl Spens je predviđao da će BRIKS umesto SAD i Evrope biti ključni motor svetske privrede. Ima i onih koji misle drugačije, pa je S&P Global rejtings nedavno ocenio da BRIKS nema mnogo smisla, da je izgubio relevantnost, jer je dugoročno, ekonomski razvoj članica različit. Navode i da je ekonomski učinak Kine i Indije od 2000, u kontrastu sa slabim rezultatima Brazila, Rusije i JAR.

Milijarde za projekte

NDB je imala odobren kapital od 100 milijardi dolara i ponudila je svoje usluge svim zemljama članicama UN. Već 2018. bila je jedna od najvećih multulateralnih banaka za razvoj, dajući više od pet milijardi dolara na ime kredita za 21 projekat.

Sutra – Nova preraspodela snaga u svetu (2): Zajedno su jači