Pixabay.com

Zemlje BRIKS, nezadovoljne ćudljivom monetarnom politikom SAD prema mnogim državama u razvoju, ponudile su Novu razvojnu banku, kako je rečeno, kao novi oslonac za “snažan, održivi i uravnoteženi rast”.

Taj njihov potez, stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević vidi kao dobar i ukazuje za “Vesti” da su ga povukle iz dva važna razloga.

– Međunarodni monetarni fond i Svetska banka su zavisni od SAD, zbog čega ovih pet zemalja nije moglo da ostvari svoje interese u dovoljnoj meri. Uz to, osnovni problemi ove grupacije zemalja su njihova geografska udaljenost i političke razlike, pa su u razmišljanju kako da naprave čvršći savez rešile da stvore zajedničku finansijsku instituciju – pojašnjava ovaj stručnjak za “Vesti”.

Postoji još jedan razlog, a prema rečima Kovačevića, leži u činjenici da članice BRIKS čine veliko parče naftne industrije, pa kako se tim derivatom trguje u američkim dolarima, stalno su razmišljale da li i kako da se odmaknu od te valute.

– U fokusu im je bilo traganje za drugim načinom plaćanja da bi izbegli monetu SAD koja je i svetska rezervna valuta – pojašnjava on.

BRIKS je, uveren je Kovačević, na pravoj trasi i dobro je ako tih pet zemalja promeni sadašnji odnos snaga u svetu, odnosno ako smanje veliki uticaj SAD.

– Na taj način bi mogle da se vrate planetarnim organizacijama MMF-u i Svetskoj banci, ali tako da imaju značajan uticaj – ocenio je on.

Kao drugu važnu oblast za zemlje BRIKS, Kovačević navodi trgovinu koja se dobro razvijala do sada ali se, kako ističe, zbog pandemije ne samo njihova već i svetska trgovinska razmena našla na raskršću.

– COVID-19 je znatno otežao situaciju, pa se u ekonomijama država širom sveta, pojavljuje nešto što bi mogli nazvati ekonomski nacionalni šovinizam, a što će okruniti trgovinu na svetskom nivou – objašnjava Kovačević.

On kao prvenstveno pitanje vidi hoće li se pandemija završiti i kako pa tek onda šta po njenom završetku i koje su posledice od masovne zaraze ovim virusom.

Za sada se, kada je reč o korona virusu, prema njegovim rečima, vidimo da se odigravaju različiti talasi obolevanja širom sveta.

– Ti naleti se gase, pa negde već obnovljaju u manjoj meri, ali nije kraj pandemije i samim tim se ne zna kuda će dalje ići i BRIKS i Zapad i čitav svet. Potrebno je sticanje kolektivnog imuniteta ili vakcinacija, ali još ni jednog nema, pa se ne može pretpostaviti kako će svet izgledati, hoće li se posle pandemije vratiti na staro ili će se promeniti – zaključio je Kovačević povodom uticaja nove bolesti na sve svetske tokove.

Srpska prijateljstva

Milan Kovačević naglašava da je važno reći da Srbija neguje i ljubav i interes prema članicama BRIKS, prvenstveno Kini i Rusiji.

– Treba da se okrenemo i Indiji koja je ogromna i mnogoljudna država brzog razvoja. Ona jeste država ogromnih razlika,ali je intelektualna snaga naročito u informaciono-tehnološkom razvoju – savetuje ovaj stručnjak.

Sutra – Nova preraspodela snaga u svetu (4): Džin grabi napred