Tanjug

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari je ocenila da trgovinski reciprocitet treba da postoji, da je potrebno još raditi na pripremi institucija za takvu meru sa Srbijom, ali da je neophodno zaštiti domaće proizvođače.

Demokratski institut Kosova (KDI), u saradnji sa Odborom za privredu, industriju, preduzetništvo i trgovinu, organizovao je javnu diskusiju na temu “Trgovinske barijera između Kosova i Srbije“.

Hajdari kaže da Kosovo i dalje ima neravnopravan tretman u odnosu na Srbiju i da je neprihvatljivo da se zemlja u CEFTA i dalje predstavlja preko UNMIK.

– Kosovo mora da igra konstruktivnu ulogu u bilateralnom dijalogu. Kosovo nije pravilno predstavljeno i nije zatražilo odlazak Unmika preko CEFTA. Kosovo je predstavljeno preko UNMIK. Još uvek čekamo da nam se CEFTA obrati. Nastavićemo da insistiramo da se Kosovo tretira ravnopravno – rekla je Hajdari.

Ona je navela da Kosovo ima prednost što će imati priliku da se ne složi sa odlukama donetim u CEFTA. Pitala je, međutim, ako zaustave proizvode Srbije gde će stati kamioni. Po njenom mišljenju potreban je rad na pripremi institucija ako žele da primene reciprocitet.

– Vlada je posvećena svakom instrumentu da zaštiti našeg proizvođača punim dokazima. Reciprocitet vidim u predstavljanju Kosova u politici, a ne samo u trgovinskom pitanju – dodala je ona.

Predsednik komisije Ferat Šalja rekao je da su trgovinske barijere između Kosova i Srbije zemlje u poslednje vreme još više porasle, pa bi ovakva diskusija mogla da posluži u pronalaženju rešenja.

Prema rečima predstavnica KDI Violete Hadžolji, oni su kontinuirano pružali pomoć Skupštini da ojača svoju ulogu u dijalogu Kosovo-Srbija, dodajući da su kosovske kompanije teško oštećene barijerama i zahtevala je da ekonomska pitanja ne budu deo političkih sukoba.

– Pitanje barijera i pitanje odnosa Kosova i Srbije bila je jedna od tema oko koje se politički spektar nije složio. Trenutno ne postoji reciprocitet i kompanije se suočavaju sa izazovima. Kosovo je primenilo zaštitne mere protiv Srbije 2011. godine. To je tada bio razlog da Srbija prihvati carinski pečat. Vlada Hotija je ukinula trgovinski reciprocitet. Sada imamo novu Vladu koja je izjavila da će ga uspostaviti, ali još uvek nema odluke. Ministarka je upozorila da će proizvodi koji ulaze u Srbiju biti ispitani. Ono što smo identifikovali jeste da ova tema ne treba da postane tema političkih sukoba – dodala je Hadžolji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here