Youtube/ATV
Donika Gervala

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala sastala se danas sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom sa kojim je razgovarala o krizi u Ukrajini.

Gervala je tom prilikom kazala da je Kosovo bez ikakvog oklevanja pristupilo sankcijama EU, NATO i SAD ruskoj državi i istakla da se “pretnje” Srbije Kosovu moraju “ozbiljno shvatiti”.

– Razgovarali smo i o situaciji u Ukrajini. Kosovo se bez oklevanja pridružilo sankcijama EU. U koordinaciji sa NATO i EU sprovodimo ove sankcije. Srbija je severni sused Kosova i mi smo zahtevali promenu agresivnog pristupa Srbije prema Kosovu. Nadamo se da će naši saveznici ozbiljnije shvatiti pretnje koje dolaze iz Srbije. Kosovo ima sveža sećanja na rat i još uvek mu je pretnja Srbija. Srbija preti regionu. Kosovo ima jake prijatelje i bezbedno je – rekla je Gervala.

Gervala je dalje kazala da će danas otputovati u Tursku gde će se pridruži predsednici Osmani na sastancima koje tamo ima.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je najveća nesreća to što se vodi rat, kao i da Mađarska neće biti uključena u rat koji se vodi u Ukrajini.

On je istakao da je najveće bogatstvo Mađarske mir.

– Mađarska želi mir u regionu. Ponosni smo što ovde ima ovakvih tačaka na putu i ​​garantujemo da će biti mira. KFOR je odgovoran za održavanje mira. Mađarska ima najveći doprinos od oko 900 vojnika da garantuje mir i zadatak mađarske vlade je da obezbedi mađarsko stanovništvo i da garantuje da Mađarska neće biti umešana u rat naših suseda. EU će isporučivati oružje Ukrajini. Mađarska neće slati trupe u Ukrajinu jer se uopšte nećemo mešati u rat. Najveće bogatstvo koje imamo je mir – rekao je Sijarto.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here