commons.wikimedia.org

Poslednjih godina sve više se govori o tome da li će SAD ostati jedina supersila ili će neke druge države ugroziti ovaj primat. Poslednji događaji, kao što su u Siriji, te postepeni izolacionizam SAD, koji je postao vidljiviji u vreme Baraka Obame, a u vreme Donalda Trampa postao očigledan, ukazuje na to da, iako je ova zemlja ekonomski, tehnološki i vojno i dalje mnogo ispred svojih konkurenata, pitanje je da li će želeti i dalje tu ulogu.

Mnoge zemlje žele status supersile. Neke bivše, a neke koje tek sada izlaze na svetsku pozornicu. Da li će ove države povratiti taj status, ostaje nam da vidimo. Putinova Rusija se trudi, pogotovo šireći uticaj na bliski region. Francuska pokušava to kroz EU, jer nijedna evropska država nije u “prvoj ligi nacija”, ali zajedno su supersila. Britanija, gledajući poslednje događaje oko Bregzita, želi opet u “sjajnu izolaciju”, birajući svoj put. Kako ocenjuju neki analitičari, ona ne želi da bude više Velika Britanija u EU, već mala Britanija u SAD.

U ovom istraživanju “Vesti” predstavićemo sile koje će oblikovati budućnost sveta. Neke su “već viđene”, a za neke se pretpostavlja da će biti supersile. Ono što ih zajedno odlikuje jeste da su sve nuklearne države. To je možda glavna odlika supersile, jer uz veličinu stanovništva, teritorije, ekonomije, nijedna država ipak ne može da pledira da bude džin budućnosti bez nuklearnog oružja. Naravno nije samo nuklearno oružje odlika velike sile, već i njene, već pomenute, demografske, ekonomske i kulturne mogućnosti da utiče na druga društva.

Sutra – Nova raspodela moći u svetu (3): Ubitačni dolari