pixabay.com

Glavna prednost Evropske unije su njene vrednosti. To je najprogresivnije, najnaprednije socijalno pravedno društvo na svetu. Ona je svetu uzor u ljudskim, ekonomskim, građanskim pravima, jednakosti i jednakim šansama.

Da li će biti supersila, najviše zavisi da li će uspeti reforme i od EU napraviti jednu funkcionalnu organizaciju federalnog tipa.

Evropa ne želi da bude supersila u tradicionalnom smislu te reči, već primer drugim društvima kojim putem da krenu i podrška u pravljenju funkcionalnog i uređenog društva. Evropa ne želi tvrdu moć, u smislu ratne mašinerije, već meku moć, društvenu i kulturnu privlačnost. Iako su armije države EU vrlo moderne i opremljene, sa tehnološkim primatom koji EU ima, mogu da naprave najsofistiranije borbene sisteme, same zemlje EU zbog istorije i dva svetska rata, ne polažu mnogo na vojnu moć.

Prvenstveno žele da budu primer koji ostatak sveta treba da prati u miroljubivoj saradnji, koordinaciji i posvećenosti građanima i njihovom boljitku. To su najveći dar i prednost Evropske unije.

Teritorija EU obuhvata 4,5 miliona kvadratnih kilometara, na kojoj živi 514 miliona stanovnika. Bruto domaći proizvod, odnosno privreda EU vredi 18,7 hiljada milijardi dolara, odnosno 21,5 procenata svetske privrede, po čemu je druga na svetu.

Prihod po glavi stanovnika, još uvek u ekonomskom smislu neuravnotežene EU, je oko 37.000 dolara. Zemlje istočne Evrope iako su dosta napredovale, još su daleko od standarda Zapadne Evrope, Nemačke, Francuske ili Holandije. Svakako EU želi da bude primer kojim treba i drugi regioni sveta da se nauče, kako da se regionalni sukobi i nesporazumi na miran način prevaziđu.

SUTRA – Nova raspodela moći u svetu (4): Azijski slon