pixabay.com

SAD su nametnule dodatne sankcije Rusiji zbog napada na bivšeg ruskog špijuna i njegovu ćerku u Velikoj Britaniji 2018. godine, u kojem je korišćen nervni gas “novičok”, a obrauzlažući takvu odluku portparolka Stejt Departmenta Morgan Ortagus je rekla: “Ovaj je čin ugrozio hiljade života”, a preneo je NY Post.

Sankcije, koje će stupiti na snagu kasnije ovog meseca i trajati godinu dana, izbaciće Rusiju iz američkih bankarskih usluga, uključujući finansiranje duga, i sprečiće vladu Vladimira Putina da kupuje američke proizvode radi upotrebe u svom programu hemijskog i biološkog oružja, piše Dejli Signal.

A portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da druga runda američkih sankcija Rusiji nametnuta zbog slučaja Skripalj pokazuje da je ta istraga nameštena.

– To je još jedan ogroman i najjači dokaz da je priča sa Skripaljima izmišljena, da je to provokacija – rekla je ona televizijskom intervjuu na kanalu Rosia1, dodajući da je ta priča koju je vlada Tereze Mej predstavila kao zvaničnu verziju diskreditovala samu sebe, prenosi TASS.

Tramp je kasno u četvrtak izdao izvršnu naredbu kojom se nameće još jedna runda sankcija Moskvi, koja je negirala krivična dela u slučaju Skripalj.

SAD su već 2018. uvele sankcije Rusiji jer je koristila hemijsko oružje i tako prekršila međunarodno pravo.

Bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija su 4. marta 2018. godine nađeni otrovani u mestu Solsberiju a otrovna hemikalija je bila na kvaki na vratima. Nedeljama su bili u kritičnom stanju u bolnici. London je optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen novičok, nervni gas razvijen u SSSR.

Moskva je odbacila optužbe Ujedinjenog kraljevstva, rekavši da program koji je imao za cilj razvijanje takve supstance nije postojao ni u Sovjetskom Savezu ni u Rusiji.

Britanska vojno-hemijska laboratorija u Porton Daunu nije uspela da utvrdi poreklo materije koja je otrovala Skripaljeve, prenela je ruska agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here