pixabay.com

Prijava mladih do 30 godina bez radnog iskustva za treći ciklus programa Vlade Srbije Moja prva plata koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) traje do kraja ovog meseca. Očekuje se da će na ovaj način svoje prvo zaposlenje naći oko 10.000 ljudi, a procene na osnovu prethodnih ciklusa pokazuju da će se za program prijaviti oko 20.000 kandidata. Da je interesovanje veliko, potvrđuje i podatak da je već u prva dva dana od otvaranja konkursa stiglo oko 3.000 prijava.

Program Moja prva plata je startovao 22. avgusta kada je počelo prijavljivanje poslodavaca i oglašavanje slobodnih pozicija. Mladi se prijavljuju do 31. oktobra, a kako kažu u NSZ-u, najviše zainteresovanih je iz Beograda, Niša i Novog Sada, ali i Novog Pazara, Leskovca i Kruševca. Program traje devet meseci tokom kojih NSZ mladima sa završenom srednjom školom isplaćuje mesečnu naknadu od 25.000 dinara, a onima sa fakultetskom diplomom 30.000 dinara.

Rekordan broj poslodavaca

Zoran Martinović, direktor NSZ-a, kaže da su i poslodavci za ovaj treći ciklusu programa Moja prva plata pokazali najveće interesovanje. Prijavilo se, kako naglašava čak 10.313 poslodavaca sa teritorije Srbije kojima je potrebno ukupno 26.905 mladih praktikanata za 18.006 različitih radnih pozicija.

– Verifikovali smo sve koji su dostavili uredne zahteve u skladu s javnim pozivom. Od prijavljenih 10.300 poslodavaca, koji su podneli zahteve, njih oko 9.700 je odobreno i oni mogu da primaju mlade koji budu zainteresovani da se osposobljavaju – kazao je on i dodao da je pohvalno to što je oko 90 odsto prijavljenih poslodavaca iz privatnog sektora.

Prema Martinovićevim rečima, to je negde oko 17.000 radnih pozicija, što je kako ističe, jedna dobra baza.

– Cilj ovog programa jeste da se mladi osposobe kod poslodavca i da ostanu kod njega. Ovo je program od kojeg koristi imaju obe strane. Poslodavci zato što na ovaj način dolaze do radne snage koju će u nekom kratkom periodu osposobiti uz pomoć države, odnosno finansijski podsticaj koji se plasira preko NSZ, dok mladi na ovaj način skraćuju svoj boravak u statusu nezaposlenog lica time što brzo dobiju šansu da se osposobe, a pri tom mogu da biraju iz širokog seta ponude različitih radnih mesta u okviru onih kvalifikacija koje poseduju i svojih težnji – kazao je Martinović i dodao da je korist i za NSZ jer se smanjuje broj nezaposlenih na evidenciji i generalno poboljšava slika tržišta rada.

Struka nije presudna

Kako kaže Ilija Knežević, načelnik u direkciji NSZ-a, dve trećine pozicija koje su poslodavci oglasili za kandidate su sa srednjim obrazovanjem, dok je ostatak namenjen za kandidate sa visokim obrazovanjem.

– Od traženih zanimanja najveći broj je za administrativne saradnike, trgovce u maloprodaji i veleprodaji, komercijaliste, konobare, frizere, zavarivače i tehničke struke srednjeg nivoa obrazovanja. Tu su i knjigovođe, računovođe, ekonomisti, pravnici, doktori, medicinske sestre i slično – navodi Knežević.

On podseća da je sam program Moja prva plata osmišljen kao praksa i nije vezan za struku, pa mladi mogu da se pronađu i u drugim zanimanjima i konkurišu na više pozicija.

– Nezaposleni mogu da se prijavljuju kod više poslodavaca i na više radnih mesta kod istog poslodavca. Cilj programa jeste da osobe koja konkurišu, pronađu posao – naglasio je on.

Dosadašnje iskustvo pokazalo je da oko dve trećine zaintersovanih za ovaj program ima srednje stručno obrazovanje, a najčešće traženi profili su iz oblasti prerađivačke industrije, razni profili inženjera operatera, zavarivača, bravara, mašinske i građevinske struke, kao i profili iz oblasti trgovine na malo i veliko, administracije, zdravstva i socijalne zaštite.

Ugovori u decembru

Tokom novembra, kako kaže direktor NSZ-a, realizovaće se jedna od najvažnijih faza trećeg ciklusa Moja prva plata, a to je povezivanje poslodavaca i onih koji konkurišu na pozicije, a u decembru se očekuje zaključivanje trajnih ugovora. Martinović naglašava da je praksa pokazala da NSZ do kraja decembra završi sve ugovore i uključi kandidate koji su se uspešno povezali sa poslodavcem. Detaljnije informacije o prijavljivanju i oglašenim radnim pozicijama za angažovanje nezaposlenih mlađih od 30 godina mogu se naći na portalu nsz.gov.rs i mojaprvaplata.gov.rs .

Odlični rezultati

Prvi ciklus ovog programa, kaže Martinović, dao je odlične rezultate jer je u radnom odnosu ostalo više od 40 odsto onih koji su se osposobljavali. Za drugi ciklus se još ne znaju tačni podaci, ali se prema obrađenim podacima do sada zaposlilo 10 do 12 odsto mladih koji su prošli kroz program.