Nova špijunaža: Kompjuterski virus NSA u Merkelinoj kancelariji

0

Beta/AP/J.S.
Obama ne ispušta Merkelovu iz vida: Kancelarka sa špijuniranim državnim telefonom u ruci
 

Kancelarkina portparolka nije želela da potvrdi vest o kompjuterskom napadu, koju su objavili mediji.

– Ne želim da komentarišem mogući stvarni napad – rekla je novinarima Kristijan Virc pošto je Bild izvestio o pokušaju unošenja virusa putem USB jednog zaposlenog u kancelariji.

Bild je objavio da se incident dogodio u prvoj polovini godine, uz napomenu da ne postoji dokaz o mogućem napadu direktno iz SAD, jer je moguće da je neko kopirao virus i pokušao da ga proširi.

Postojanje virusa "Regin" potvrđeno je prošlog meseca, a stručnjaci pretpostavljaju da ga je stvorila američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) zajedno s britanskom službom GCHQ. Veruje se da je reč o virusu koji špijunira kompjutere i koji se veoma teško otkriva.

Merkel je u oktobru 2013. lično pozvala američkog predsednika Baraka Obamu kako bi protestovala zbog otkrića da su američke tajne službe prisluškivale njen mobilni telefon. Pojedini američki zvaničnici izjavili su da je špijuniranje prijateljskih zemalja legitimno.

Prema izveštaju Bilda, srednje rangirani zvaničnik u odeljenju za evropske poslove u kancelarkinoj kancelariji odneo je kući dokument na USB-u kako bi ga pregledao na svom računaru. Pošto je ponovno priključio USB na računar u kancelariji, oglasilo upozorenje na viruse.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here