pixabay.com

Konzumiranje jagoda može pomoći u zaštiti mozga od Alchajmerove bolesti smanjenjem upale, tvrde naučnici.

Tim istraživača predvođen Univerzitetom Raš u Čikagu otkrio je da odrasli ljudi stariji od 65 godina koji su redovno jeli ovo voće imaju manje tau proteina u mozgu, koji, kada se tu nađu u većoj količini, dovodi do ove iscrpljujuće bolesti.

Naučnici su, međutim, upozorili da je studija bila opservaciona, što znači da ne može da dokaže da li jagode zapravo štite od bolesti ili neki drugi faktor.

Objavljena prošle nedelje u časopisu koji se bavi Alchajmerom, kako prenosi “Daily Mail”, studija je proučavala mozak 575 preminulih pacijenata prosečne starosti od 91 godine. Niko nije imao Alchajmerovu bolest. Više od dve decenije pre smrti, svaki je svake godine ispunjavao anketu o svojoj ishrani, omogućavajući istraživačima da prate šta ispitanici jedu. Takođe su svake godine testirali svoje kognitivne sposobnosti.

Rezultati obdukcije pokazali su da je među grupom koja je jela najviše jagoda uočena najniža koncentracija tau proteina. Autori studije su takođe rekli da nisu pronašli povezanost između nivoa tau proteina i onih koji su imali gen APOE-4, za koji se smatra da povećava rizik od bolesti.- Sumnjamo da antiinflamatorna svojstva pelargonidina mogu smanjiti ukupnu neuroinflamaciju, što može da smanji proizvodnju citokina – objasnila je rezultate studije dr Džuli Šnajder, neuropatolog koja je vodila rad.

Citokini su, naime, proteini koji proizvode ćelije koje mogu da izazovu inflamatornu reakciju. Ovakvo zapaljenje u mozgu može da nastane zbog mnogih faktora, uključujući nedostatak sna, infekcije i ekstremni stres koji se smatraju faktorima rizika za razvoj Alchajmerove bolesti.

Dr Pudža Agarval, nutricionistički epidemiolog koji je takođe bio uključen u istraživanje, rekao je da je to “jednostavna promena” koju svako može da unese u svoju ishranu. Ali je, takođe, upozorio da je studija bila isključivo posmatračka, što znači da nije jasno da li su jagode smanjile rizik.

– Potrebna su dalja istraživanja da bi se razumela uloga ishrane u Alchajmerovoj bolesti, ali nam je ova studija dala nadu o tome kako specifične komponente u ishrani, kao što su bobičasto voće, mogu da pomognu u održavanju zdravog mozga – izjavio je Agarval.

Primera radi, Alchajmerova bolest je iscrpljujuće stanje koje pogađa više od 6,5 miliona Amerikanaca. Očekuje se da će se do 2050. godine ova cifra više nego udvostručiti.

Rani znaci uključuju poteškoće u pamćenju nedavnih događaja ili razgovora ili gde je neka stvar ostavljena. U kasnijim fazama pacijenti mogu da se ponavljaju ili postavljaju pitanja iznova i iznova, da se izgube na poznatim mestima i da imaju problema da pronađu prave reči za identifikaciju objekata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here