Nova topionica u Boru – srpsko čudo i ponos

0

Fonet/D. A.
Ponosan: Premijer Srbije Aleksandar Vučić
 

"Ako ovde hiljadu ljudi bude imalo posao, a njihova deca čist vazduh i budućnost, Bor ima svoju budućnost, rudnik ima svoju budućnost, topionica i Srbija imaju svoju budućnost", istakao je Vučić i dodao da je Vlada Srbije pomogla izgradnju topionice sa 30 miliona evra i time uložila u razvoj, u industriju i u budućnost, preneli su beogradski mediji.

Premijer Srbije je prethodno za RTS povodom završetka izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru rekao da je to "malo čudo" Srbije, na koje svi treba da budu ponosni i da se raduju.

Vučić je naveo da je vrednost projekta, na kojem je bilo angažovano 25 domaćih kompanija, oko 250 miliona evra, a da je najvećim delom izgradnju finansirala Vlada Srbije. On je dodao da će sa tuđim koncentratom zarada od nove topionice biti 12 miliona evra godišnje, a sa domaćim i dodatna 24 miliona evra.

"Sada je zadatak da za šest meseci bude završen (rudnik) "Krivelj", za devet "Cerovo" i da se vadi naša ruda, kako bismo zarađivali dvostruko više", istakao je Vučić.

Modernizacijom topionice u Boru emisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biće ispod zakonom propisanih maksimalnih vrednosti, a proizvodiće se 80.000 tona bakra godišnje i biće prerađivano 400.000 tona koncentrata po znatno nižoj ceni jer će troškovi sa sadašnjih 1.250 dolara po toni pasti na oko 700 dolara.

Glavni izvođač radova je kanadski "SNC Lavalin", a podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „"Otokumpu" je finska kompanija "„Outotek".

Nadzor nad poslovima koje su nosili Kanađani i Finci, ali i svim lokalnim radovima koji su bili povereni "„Energoprojektu", obavio je Građevinski fakultet iz Beograda.

Veliki dio ugrađenih elemenata proizveden je u Srbiji, a na projektu je bilo angažovano oko 800 radnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here