U centru Balkana, Srbija u ovom evropskom regionu ima zanimljiv položaj. Bez izlaska na otvoreno more, okružena državama NATO, da bi kontrolisala svoje nebo za prelet civilne avijacije Srbija mora da poseduje bar pet borbenih aviona, odnosno dva lovačka para i avion za obuku.

Međunarodni propisi su takvi da prelet nad nekom državom može da kontroliše ta zemlja svojom avijacijom ili da zatraži od ratnog vazduhoplovstva neke druge države da ona obavlja kontrolu. Srbija je sada u mogućnosti da štiti svoje nebo, a poslednjih godina nabavljeno je nekoliko remontovanih aviona MiG-29, koji mogu da se koriste još maksimalno desetak godina.

U svom ratnom vazduhoplovstvu, Srbija uglavnom ima letelice sovjetske, odnosno ruske proizvodnje. Nekoliko aviona MiG-29 je dobijeno na poklon iz Rusije, kojima su resursi bili istekli i ruske oružane snage su ih stavile van upotrebe. Međutim, oni su remontovani i sledećih nekoliko godina braniće nebo Srbije.

Trenutno, prema podacima svetskih časopisa koji prate ratnu avijaciju, Srbija u svom arsenalu ima 14 MiG-29 lovaca-bombardera, zatim tri MiG-21 lovačka aviona, te 22 letelice soko, jugoslovenske proizvodnje, koji su prvenstveno namenjeni podršci trupama na zemlji.

Gazele u izvidnici

Za transport srpske oružane snage koriste jedan sovjetski Antonov An-26 avion, a još jedan se očekuje da stigne iz Rusije. Od helikoptera srpsko ratno vazduhoplovstvo poseduje 10 MiG-17 letelice, uz tri koje su još naručene, te jedan francuski erbas H145 helikopter, uz četiri koja su naručena.

Takođe, u arsenalu se nalazi i 30 helikoptera gazela, namenjenih izviđanju i protivoklopnoj borbi. Ovi helikopteri su proizvedeni u bivšoj SFRJ. Za trening pilotskih posada, srpsko vazduhoplovstvo koristi 20 aviona soko G-4, jedan soko G-2 i 14 lakih aviona lasta.

SUTRA – Nova trka u naoružanju (3): Imaju samo helikoptere