Youtube/Airguardian
Foto: Ilustracija

Najmlađa članica NATO Makedonija, zbog veličine teritorije ali i finansija, u svom inventaru nema ratne avione, već samo helikoptere. Zbog toga je kontrola makedonskog vazdušnog prostora poverena Bugarskoj, što je košta 13 miliona evra godišnje.

U arsenalu makedonskog ratnog vazduhoplovstva nalaze se četiri helikoptera mi-24, napravljena u doba Sovjetskog Saveza. Ovi helikopteri su namenjeni protivoklopnoj borbi i podršci snagama na zemlji. Takođe, poseduju šest helikoptera mi-17 za transport trupa i opreme, jedan američki bel UH-1 helikopter za spasilačke misije, kao i četiri američka Bel 206 helikoptera koji se koriste za obuku. Koliko je poznato, Vlada Makedonije ne planira da kupi borbene avione za kontrolu neba, prevashodno zbog malo vazdušnog prostora, kao i cene kupovine i održavanja modernih ratnih letelica.

Spasilačke misije

U svom ratnom arsenalu Bosna i Hercegovina nemaju ratne avione, ali ima ratno vazduhoplovstvo sastavljeno isključivo od helikoptera. U svom posedu BiH ima šest ruskih helikoptera mi-8 namenjenih transportu trupa i opreme, zatim devet američkih helikoptera bel UH-1 namenjenih za spasilačke misije, kao i devet francuskih gazela, takođe namenjenih za transport i spasilačke misije. U toku je nabavka 12 francuskih helikoptera erbas H215, koji će takođe biti korišćeni za spasilačke misije i prevoz. Kontrolu nad nebom BiH, zbog nedostatka ratne avijacije, preuzeo je NATO pakt, dok za civilne letelice kontrolu neba sprovode Srbija i Hrvatska.

SUTRA: Nova trka u naoružanju (4): Strateška luka