pixabay.com

Naredna češka Vlada neće usvojiti evro, rekao je Zbinjek Stanjura iz Građanskih demokrata Češke (ODS), za koga se očekuje da će biti novi ministar finansija Češke.

Iako pet stranaka koje čine koaliciju generalno podržavaju usvajanje evra kao nove valute, to pitanje nije visoko na dnevnom redu u naredne četiri godine.

– Moramo da sredimo naše javne finansije, tako da čak i ako neko želi evro mi to sada ne možemo da učinimo jer ne ispunjavamo kriterijume – rekao je Stanjura.

Ministarstvo smatra da češki fiskalni jaz ove godine iznosi 7,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, više nego dvostruko od tri odsto propisanih za pridruživanje zemlje evrozoni. Stanjura je sada uvideo još jedan razlog za odlaganje uvođenja evra.

– Naš dugogodišnji stav jeste da treba da usvojimo evro samo kada je to povoljno za Češku, što do sada nije bio slučaj – rekao je on novinarima.

Koalicija ima za cilj da se plan vlade i raspodela ministarskih mesta reše do 8. novembra, kada će se prvi put sastati novoizabrani donji dom parlamenta.

Stanjurin ODS, najjača članica verovatne koalicije, takođe je i najrezervisanija prema evru u bloku koji je osvojio većinu na izborima 8. i 9. oktobra, a koji bi trebalo da zameni aktuelnu vladu premijera Andreja Babiša.

Stranka Pirati, sa druge strane koalicionog spektra u smislu evra i najmanja stranka u koaliciji u nastajanju, obavezala se u svom manifestu da će zemlju dovesti u predvorje evropske valute, mehanizma razmene ERM-2, u okviru naredne četiri godine.

Nije jasno da li će se u programu nove koalicije koji se očekuje da će biti objavljen sledeće nedelje pominjati bilo kakvi koraci ka eventualnom usvajanju evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here