Novak Đoković je ponovo teniski kralj!

0
 Novak Đoković sa šampionskim peharom

 

Pre skoro mesec dana ga je Rafael Nadal sprečio da uzme jedini pehar sa gren slem turnira koji mu nedostaje, ali i da se ujedno vrati na prvo mesto ATP liste, a sada je nadoknadio propušteno i od sutra će ponovo biti prvi igrač sveta. Za Pariz ima vremena narednih godina, svaka čast Rolan Garosu, ali svaki trofej sa Vimbldona je nešto posebno za sve tenisere sveta, pa tako i za Novaka. A, on je šampionski pehar danas podigao drugi put, u svom trećem finalu. Tako je dobio najlepši poklon za predstojeće venčanje na Svetom Stefanu 10. jula.

 

Najveći uspesi Đokovića na gren slem turnirima
 

Australijan open: titule 2008, 2011, 2012. i 2013. godine
Rolan Garos: finala 2012. i 2014.
Vimbldon: titule 2011. i 2014.
US open: titula 2011.

Formalno, ovo je bio duel prvog i četvrtog favorita, a praktično okršaj verovatno najboljeg tenisera današnjice i najboljeg tenisera svih vremena, u kojem je Srbin prigrabio sedmu titulu sa gren slem turnira, u 14. finalu. Prekinuo je neugodan niz od tri uzastopna poraza u finalima.

 

Izgleda da mu je sreću donela Petra Kvitova, a Novak je ovom pobedom ponovo došao blizu izjednačenja u međusobnim duelima (17:18) sa teniserom koji ima rekordnih 17 pehara sa gren slem turnira, od čega sedam na Vimbldonu. Ujedno, bila je ovo prava osveta za nekoliko bolnih poraza, od kojih se svakako izdvajaju oni u polufinalu Rolan Garosa, kada mu je Federer naneo prvi poraz u 2011, posle serije od 43 pobede, kao i u polufinalu Vimbldona 2012, kada ga je sprečio da odbrani krunu.

 

Kada je reč o finalima, Đoković sada vodi sa 6:4, a ovo im je bilo drugo finale na gren slem turnirima. U prethodnom, još 2007. godine, na US openu je slavio Federer.

 

Najbolji srpski teniser svih vremena je pobedu posvetio porodici i Jeleni Genčić.

 

 

U prvom setu nedeljnog duela u Londonu nije viđena nijedna brejk lopta, ali je Đoković znatno sigurnije osvajao gemove na svoj servis. To potvrđuje podatak da je izgubio samo sedam poena u tim gemovima, do taj brejka, a da ih je osvojio dvostruko više kada je servirao Federer – 14.

 

Vimbldon 2014.

 

Muški singl
Novak Đoković (Srbija, prvi nosilac) – Rodžer Federer (Švajcarska, četvrti) 6:7 (7:9), 6:4, 7:6 (7:4), 5:7, 6:4

 

Ženski singl
Petra Kvitova (Češka, šesti) – Eženi Bušar (Kanada, 13.) 6:3, 6:0

 

Muški dubl
Vasek Pospišil (Kanada)/Džek Sok (SAD) – Bob Brajan/Majk Brajan (SAD, prvi) 7:6 (7:5), 6:7 (3:7), 6:4, 3:6, 7:5

 

Ženski dubl

Sara Erani/Roberta Vinči (Italija, drugi) – Timea Baboš (Mađarska)/Kristina Mladenović (Francuska, 14.) 6:1, 6:3

 

Miks

Nenad Zimonjić (Srbija)/Samanta Stosur (Australija, 15.) – Maks Mirnji (Belorusija)/Hao-Čing Čan (Kineski Tajpeh, 14.) 6:4, 6:2

U desetom gemu je viđeno više poena koji su protekli u dugim razmenama udaraca, Novak je bio na dva poena od seta, ali Federer se izvukao. U 11. gemu je Švajcarac prvi put osvajio tri poena na servis Đokovića, ali više od toga nije mogao.

 

Mini brejkom na početku taj brejka je Federer stigao do prvog poena, ali se Novak vratio i vezao tri (od 2:4 do 5:4), a potom je imao priliku da završi set na svoj servis (6:5). Međutim, nije uspeo, a potom nije iskoristio još jednu set loptu (7:6), dok Federer jeste prvu za trijumf u taj brejku sa 9:7.

 

Dve brejk lopte je imao Đoković na početku drugog seta, ali je Federer poveo sa 1:0. Ono što je tada propustio, iskoristio je u sledećem gemu na servis Švajcarca – 2:1, a zatim se mnogo namučio da odbrani svoj servis – 3:1. Između trećeg i četvrtog gema je Novak zatražio pomoć doktora zbog nezgodnog pada na početku drugog seta. A, kada je Đoković trebalo da završi set, u desetom gemu, Federer je stigao do prve brejk lopte na meču. Srećom, nije je iskoristio, a Novak je to odmah kaznio za 1:1 u setovima – 6:4.

 

U trećem setu nije viđena nijedna brejk lopta do 11. gema. Uostalom, do tada je Đoković osvojio samo tri poena na servis Federera, ali je tada izborio dve prilike za brejk. Ipak, nije uspeo, ali je potom sigurnim servisom uveo set u taj brejk, koji je dobio sa 7:4.

 

U četvrtom gemu četvrtog seta Novak nije iskoristio tri vezane brejk lopte, ali je realizovao četvrtu – 3:1. A, već u sledećem gemu je uzvratio Federer – iskoristio je prvu od dve vezane brejk lopte – 3:2. To nije bio kraj jer je odmah zatim Đoković ponovo oduzeo servis protivniku – 4:2. Novak je vodio i sa 5:2, jednom je servirao za meč, pa je imao meč loptu na servis protivnika (5:4), ali je Federer stigao do preokreta sa dva brejka i izborio peti set – 7:5.

 

Pri vođstvu od 2:1 u petom setu je Đoković zatražio medicinski tajm-aut. A, u sedmom gemu je spasio brejk loptu (4:3), da bi već u sledećem imao tri prilike da oduzme servis Federeru, prve dve vezane, i to pošto u prethodna tri gema na servis Švajcarca nije osvojio nijedan poen. Ipak, nije uspeo. Ali, dočekao je nove prilike u desetom gemu, kada je iskoristio prvu od dve vezane meč lopte za 6:4.

 

Novak je tako ponovo postao kralj Vimbldona, njemu omiljenog turnira, na kojem je u finalima igrao sa tri najveća rivala u karijeri – savladao je Nadala 2011. i sada Federera, a izgubio je prošle godine od Britanca Endija Mareja.

 

 

Posle Novaka Đokovića na Centralni teren je izašao Nenad Zimonjić u paru sa Australijankom Samantom Stosur i dopunio fantastičan dan srpskog tenisa svojom prvom titulom u miksu sa Vimbldona.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here