Foto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Novak Đoković će pokušati da prvi put posle 2015. osvoji titulu na ATP Finalu.

Od ove sezone igra se u Torinu, a Đoković je u grupi u kojoj su Stefanos Cicipas, Andrej Rubljov i Kasper Rud.

Takmičenje počinje u pondeljak mečom protiv tenisera iz Norveške, o kom je imao samo reči hvale.

– Kasper je jedan od najvrednijih igrača na Turu, zaslužuje apsolutno da bude ovde. Kvalifikovao se, imao je impresivnu godinu, osvojio mnogo titula, bio je jedan od najkonstantnijih igrača u sezoni i napredovao je mnogo. Na tvrdoj podlozi, koja mu nije omiljena, jer je najviše uspeha u karijeri imao na šljaci, mogu da kažem da je napredovao mnogo. Pre svega kako se kreće i udara lopticu, i njegovo pozicioniranje je drugačije. Sve to je zahvaljujući radu, posvećenosti i pokušaju da usavrši igru. Divan je momak, dobro se slažemo. Nismo se sastajali mnogo, osim taj jedan put na šljaci. Bilo je tesno. Znam da nema šta da izgubi, igra prvi put, želi da se dokaže. Znam da će dati sve od sebe, ali biću spreman za borbu, nadam se da ću otvoriti turnir onako kako sam završio turnir u Bersiju – kaže Đoković.

Novak je upitan i kakva je trenutna situacija sa asocijacijom PTPA, koju je osnovao u avgustu 2020.

– PTPA još nije na mestu na kom želimo da bude, u smislu dugoročnih ciljeva. Pred nama je još dug put. Očekujem da se brzo nametnemo kao sistem i kao struktura u teniskom eko sistemu. Možda su mediji ili igrači očekivali da sve ide brže, ali to nije moguće. Kad smo osnovani, nismo bili priznati od strane bilo kog rukovodećeg tela ili asocijacije u tenisu, tako da je to slučaj i dalje. To čini naš put izazovnijim, ali ne zaustavljamo se. Idemo napred, zapošljavamo sve više ljudi u strukturu, na liderska mesta, ljude sa iskustvom. Uskoro ćemo objaviti neke stvari, tako da idemo dalje. Želimo da budemo prihvaćeni i poštovani, da budemo sto odsto igračka asocijacija, jer verujemo da igrači moraju da budu stopostotno zastupljeni, što sada nije slučaj. Kao što sam rekao, nismo imali mnogo pozitivnih reakcija od bilo koga, tako da ćemo videti kako idu stvari u narednom periodu i odrediti šta dalje treba da se preuzme – poručio je Novak.

Bilo je govora da će prelaskom u Torino nagradni fond dostići 14 miliona, ali tako nešto neće biti slučaj sada. Novak je poručio da je svestan koji su razlozi za to.

– Nisam bio svestan te informacije, zaista. Ipak, shvatam da se kao logičan zaključak nameće da smo imali ove kovid uslove u poslednjih godinu i po, što je veliki izazov za ATP i turnire. To smo dobili kao opravdanje za smanjenje nagradnih fondova. Ipak, sad vidimo da je na većini turnira dozvoljen skoro pun kapacitet na tribinama, tako da to menja stvari. Nedavno sam čuo da će Pariz uraditi drugačije, jer su imali sto posto kapaciteta, pa će povećati nagrade i vratiti se na normalan nivo. To je sjajan znak, ne radi to svaki turnir, ali bi bilo sjajno da ostali slede taj primer, jer posle svega, mnogo igrača zavisi od novca koji zarađuje na turnirima. Znam da je borba na svim nivoima, kod igrača, turnira, baš na svim nivoima, ali kako se polako vraćamo normalnijoj situaciji, koja je bila pre kovida, osećam da nagrade treba da rastu. Nisam zabrunut nešto posebno za nagrade, posebno ne za ATP finale, jer je ovo jedan od najvećih proizvoda na ATP tržištu. Uvek je bilo tako. Prešli smo iz Londona u Torino, postoji jak interes sponzora iz cele zemlje, možda je ove godine malo drugačije zbog kovida. Nisam siguran, nemam dovoljno informacija, ali ne mislim da bi trebalo da bude značajnije razlike u nagradama između Londona i Torina – zaključio je Đoković.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here