EPA/Sebastien Nogier
Novak Đoković

Tek što je počeo turnir u Rimu, Novak Đoković je već oborio rekord.

Najbolji teniser sveta postao je najbolji u još jednoj kategoriji, odnosno postao je prvi teniser koji je na sve tri podloge upisao preko 80 odsto pobeda. Srpski as u ovoj kategoriji nadmašio je i dvojicu najvećih rivala Rodžera Federera i Rafaela Nadala.
Pobedom nad Tomasom Ečeverijem u drgum kolu Mastersa u Rimu Novak Đoković dostigao je tačno 80 odsto pobeda na šljaci i tako postao prvi teniser koji ima procenat od najmanje 80 odsto na betonu, šljaci i travi. Taj procenat na šljaci dostigao je najkasnije jer je to Novakova najslabija podloga, ali je i na njoj srpski as ostvario impozantni učinak.
Najveći procenat Novak ima na travi, to je 85,8 odsto, odnosno čak 109 pobeda i samo 18 poraza, dok je za nijansu slabiji na betonu gde ima procenat od 84,6 odsto odnosno 670 pobeda i 122 poraza. Do procenta od 80 odsto na šljaci Novak je stigao posle 260 pobeda i 65 poraza.
Rodžer Federer karijeru je završio ne ostvarivši procenat od 80 odsto pobeda na svim podlogama. Proslavljeni Švajcarac najbolji je takođe na travi sa procentom od 86,9 odsto, zatim na betonu sa 83,5 odsto, dok je na šljaci ostao na 76,1 odsto pobeda.
Rafael Nadal ima neverovatan procenat na šljaci od čak 91,3 odsto pobeda što zaista deluje teško dostižno, ali je zato slabiji od dvojice najvećih rivala na ostale dve podloge. „Kralj šljake“ na travi ima 79,2 odsto pobeda, dok je najslabiji na betonu gde ima 77,6 odsto pobeda.
Srpski as nastavio je da u Rimu obara rekorde što je radio i ranije baš u „večnom gradu“ koji mu je očigledno posebna inspiracija.
Novak je upravo u Rimu 2020. godine osvojio 36. Masters trofej i tako pretekao Nadala koji je ostao na 35 trofeja sa turnira hiljadu serije.
Otkad je stigao u taj grad prvi put 2007. godine Novak nije prestajao da se vraća tom Mastersu i punih 16 godina nije ispao pre četvrtfinala. Priliku da nastavi ovu lepu tradiciju Đoković ima u nedelju kada igra meč trećeg kola protiv Grigora Dimitrova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here