Najbolji teniser planete Novak Đoković, trenutno je u Beogradu, gde se priprema za nastavak sezone. To je ujedno bio i povod da porazgovara sa medijima na teniskim terenima 25. maj.

Novak je na samom početku istakao značaj igranja za reprezentaciju i evocirao uspomene na nedavno završen Australijen open.

– Zadovoljstvo je biti u Srbiji posle uspešnog početka sezone i ATP Kupa, kao nezvaničnom Svetskom prvenstvu. Jako bliski odnosi u reprezentaciji su nam pomogli da osvojimo to takmičenje i to su dve nedelje koje ću zauvek pamtiti. Smatram da je to jedan od najznačajnijih faktora za osvajanje Australija opena.

Potom, Novak je istakao da je upravo grend slem u Australiji onaj na kojem uvek igra sa puno motiva.

– Australijan open je meni najuspešniji i najomiljeniji turnir koji rado igram. Sezona je počela na najbolji mogući način.

Po rečima najboljeg tenisera sveta, ciljevi za ovu sezonu su najveći, a uključuju grend slemove i Olimpijske igre.

-Svestan sam da je ovo olimpijska godina. Biće dosta naporna. Ciljevi su grend slemovi i Olimpijske igre jer su one retke i na svake 4 godine. Ranije sam osvojio jednu medalju, nosio sam i olimpijsku zastavu, osećam da je možda došao trenutak za još jednu. Daću svoj maksimum na olimpijskim igrama i grend slemovima.

-Pristupiću Olimpijski igrama kao svakom drugom turniru jer smatram da je to najbolji mogući način da ostvarim najbolji rezultat.

Po rečima Đokovića, specifičnost igara je glavni motiv.

– Sama činjenica da sedite u Olimpijskom selu je veliki motiv. Vi ste svakog dana sa sportistima svoje zemlje, jedete u meni sa najboljim sportisti a sveta, razmenjuje iskustva. To je nešto čemu se zaista radujem.

U nastavku, srpskom teniseru je pripremljeno iznenađenje, kojem se dosta obradovao, jer su srpski olimpijci postavili u video porukama niz pitanja na koja je Novak strpljivo odgovarao.

Tajna tehnike disanja

Prvo je postavio plivač Velimir Stjepanović, a odnosilo se na način na koji je Novak uspeo da se “vrati” u finalu protiv Dominik Tima kada je gubio sa 2:1.

– Svaki sport je različit, ali svaki sportista u nekim situacijama može da se prepozna. Kada se lomi rezultat, kada je nervoza sve veća, kada se ne osećate najbolje, kada je rezultat na strani vašeg protivnika, trudim se da ostanem koliko god mogu u sadašnjem trenutku. To je teže ostvariti nego reći, to se stiče dugogodišnjim radom, razumevanjem sebe, jer svako od nas je različit, prijaju nam različite stvari. Jedna od najjednostavnijih, a najefektnijih tehnika je disanje.

– To je nešto što u svakom trenutku radimo jer 95 odsto trenutaka u životu nesvesno dišemo, a tada u tim trenucima možete da se vratite u sebe, ja pokušavam da smirim puls, sve te struje koje se motaju po glavi, kako bih se usredsredio samo na naredni udarac, jer to je nešto što je u našoj moći. Imate nešto što je cilj na kraju, to je pehar na kraju, ili samo da pobedite taj meč, nekoga motiviše pomisao na familiju, ja sve to imam, ali postoje određene stvari da kada oživim sliku u svojoj glavi, da me to osposobi da pružim najbolju moguću partiju u nastavku meča.

– To iskustvo je presudno, kada poznajete sebe, situacije, vašeg protivnika, jer to je 50 odsto kada se pripremite za naredni meč, uz okolnosti koje vas okružuju, i normalno je da se svakome desi izliv besa, nisam ponosan na neke reakcije na terenu, kada se proderem i polomim reket, ali je bitno koliko se ja brzo oporavim i vratim u stanje uma šta je bitno, a to je da što bolje odigram naredni poen i ostatak meča. To je nešto što su ljudi čuli i ranije, ali je potrebno i da u sklopu priprema za neka velika takmičenja, postoji kontinuitet, jer kada se nešto ponavlja, onda to postaje navika. Ja sam na svojoj koži to osetio, primenjujem redovno neke tehnike, koje mi pomažu u tim situacijama kada deluje da brod tone – izjavio je Novak.

Da podsetimo, Novak posle osvajanja Australijen opena, i boravka u Beogradu, sezonu nastavlja turnirom u Dubaiju koji počinje 24. februara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here