Z. Vicelarervić
Lomnjenje slavskog kolača sa kumovima slave

U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu u Frankfurtu proslavljena je hramovna slava. Budući da se slava ne obeležava na Vaskrs, slavi se nedelju dana kasnije, na Tominu nedelju. Posle liturgije, otac Simon je lomio slavski kolač sa kumovima slave.

– Kumovi ovogodišnje slave su Mirjana Borić iz Ofenbaha, Predrag Angelovski iz Gisena i Slavoljub Lukić iz Frankfurta. Za kumove naredne hramovne slave javili su se Dragoslav Tomović iz Veljog Brijega s Kosova, Stevan Stančević iz Golubića kod Knina, Predrag Angelovski se ponovo javio za sledeću godinu i naš brat Veselin Složinić, koji inače živi u Španiji, a poslovno je vezan za Frankfurt i već je postao jedan od utemeljivača hrama – rekao je otac Simon Turkić, koji je takođe kum hramovne slave naredne godine.

Po lomljenju slavskog kolača kumovi slave su priredili trpezu ljubavi da se svi prisutni počaste u slavu hrama.

Vernici su na slavskoj liturgiji imali prvi put priliku da vide dve novooslikane freske, Vaznesenje Gospodnje i Silazak Svetog Duha na apostol, rad ikonopisca Rada Sarića, koje krase zidove svetinje.

U okviru obeležavanja slave Nastava na srpskom jeziku je u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom organizovala takmičenje u farbanju jaja. Predlog je došao od sveštenstva što su učenici i nastavnici s velikom radošću prihvatili. U takmičenju su učestvovali učenici koji pohađaju Dopunsku školu na srpskom jeziku, učenici koji pohađaju integrisanu školu i učenici koji pohađaju Malu školu ćirilice u Frankfurtu.

– Ceo događaj je zamišljen i ostvaren tako što su deca donela od kuće skuvana jaja i pribor za bojenje. Podstaknuti svojim kreativnim idejama i prisutnim nastavnicima ofarbali jaja i napravili lepe kreacije. Dodatnu motivaciju za razvijanje takmičarskog duha pružio je i tročlani žiri. Zahvaljujemo nastavnicima koji su pratili takmičenje – Tanji Milanović, Sonji Zrnić, Vladimiru Živanovu i Mirjani Antanasijević Čekerevac – rekla nam je Biljana Bukinac, glavni koordinator dopunske nastave na srpskom jeziku za Evropu.

Najmaštovitiji

Žiri u sastavu Janis Kulelis, Tamara Turkić i Biljana Bukinac, proglasio je tri najbolja jaja, jedno koje je bilo najveselije i jedno najkreativnije jaje. Najlepša jaja ofarbali su Magdalena, Bogdan i Slobodan, najradosnije jaje ofarbala je Panajota, a najkreativnije Jelena

Poklon iz Svete zemlje

Sveto Ćetojević iz Ofenbaha je za slavu doneo ocu Simonu i hramu poklon iz Svete zemlje.
– U vreme Uskrsa na hodočašću smo bili supruga Despina, Dane Damijanos i ja. Iako daleko od našeg hrama, želeli smo da se skromnim poklonom odužimo čuvarima našeg pravoslavlja u Frankfurtu. Doneli smo svetu vodu, tamjan iz Jerusalima iz hrama gde se nalazi grob Hristov i sveću kojom je paljena sveta vatra – kaže nam Sveto.
Poklon je prihvatio otac Simon uz veliku zahvalnost.

Izvor:
Z. Vicelarervić - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here