H. M. Vujičić
MRAČNA STRANA HRVATSKE ISTORIJE: Postavka u logoru Donja Gradina

Tekst izmišljenog autora koji je nedavno objavljen, pa uz izvinjenje povučen iz vodećeg izraelskog dnevnika “Jerusalem post”, napisala je predsednica Društva hrvatskih povesničara “Rudolf Horvat”, istoričarka Blanka Matković.

Činjenica da to društvo nosi ime istoričara koji je zbog svoje privrženosti ustaškoj ideologiji i Ante Paveliću suđen posle Drugog svetskog rata govori i o idejama koje ova organizacija i danas propagira. Ali, Matkovićeva je samo realizator, a glavni naručioci sramnog negiranja genocida u Jasenovcu jesu hrvatska država i Crkva koji su i do sada to radili. Ovo, u razgovoru za “Vesti” tvrdi direktor DIC Veritas Savo Štrbac.

Da podsetimo, “Jerusalim post” je objavio tekst izmišljenog istoričara Davida Goldmana, navodno člana izmišljenog jevrejskog centra iz Australije, u kojem je navedeno da je u Jasenovcu bilo samo 4.000 žrtava, a da je sve preko tog broja lažirano. Na taj tekst je odmah reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, ali i brojne institucije posle čega je izraelski list objavio demanti i izvinjenje čitaocima.

Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida, naveo je da je ovaj muzej još 25. aprila imao najavu da će se u pomenutom časopisu objaviti sporni tekst, a da je poznato i ko stoji iza izmišljenog imena autora, ali nije želeo da saopšti detalje.

To je ipak učinio Ivo Goldštajn, istoričar i sin ništa manje čuvenog hrvatskog istoričara Slavka Goldštajna koji je takođe bio predmet “prozivke” izmišljenog teksta.

“Postoje snažne indicije da se radi o krugu koji je povezan s istoričarkom Blankom Matković. Ustanovili smo da nema ni veb adrese, mejla, telefona tog Centra, niti je tog Goldmana iko video uživo ili na internetu. Dakle, 99,9 odsto je izmišljen profil”, naveo je Ivo Goldštajn za portal indeks.hr.

Savo Štrbac navodi da se Blanka Matković “proslavila” na temama zločina komunista nad Hrvatima, ali da je čitava grupa naučnika oko nje “slavu” stekla revizionističkim stavovima o NDH i Jasenovcu.

– Slučajno ili ne, pre samo mesec dana izašla je knjiga “Jasenovac i posleratni jasenovački logori” koju je objavila zajedno s istoričarem Stipom Pilićem. U ovoj grupi istoričara je i Igor Vukić koji je do sada objavio nekoliko knjiga u kojima negira obim stradanja i zverstva u Jasenovcu. Međutim, nedavno su se posvađali jer je Vukić bio spreman da sve ono što je napisano u izraelskom časopisu potpiše svojim imenom – otkriva Štrbac.

Savo Štrbac tvrdi da skandal sa “Jerusalim postom” nije prvi pokušaj hrvatskih istoričara da na svaki način pokušaju da umanje broj stradalih u koncentracionim logorima tokom trajanja NDH.

– Do sada je bilo više desetina tih pokušaja da se šira, ali i stručna javnost obmane kroz razne izmišljenje naučne radove ili podmetnute, izmišljene autore. Hrvatska je jako dobra, ali i izdašna u lobiranju svojih ideja, pa je bilo i primera da su mnogi autori svesno dozvoljavali da se potpisuju pod sadržaj koji nisu napisali – tvrdi Štrbac.

Prevara

Kao primer ranijih pokušaja izvrtanja istorijskih činjenica Štrbac navodi knjigu “Tajni rat Srbije”, koju je 1998. objavio navodni Jevrejin iz SAD Filip Koen. Teza te knjige je, prema rečima sagorovrnika “Vesti”, bila da su Srbi prvi rešili “pitanje Jevreja” a da je Slobodan Milošević to nastavio devedesetih godina. Možda ova prevara nikad i ne bi bila otkrivena da se autor u literaturi nije pozivao na naučne radove iz Srbije i Hrvatske koji nikada nisu prevedeni na neki strani jezik, a ustanovilo se da on uopšte ne govori naš jezik. Kad je klupko počelo da se razmotava, došlo se do dva imena mogućih autora, ali i organizatora prevare. Jedan je unuk čuvenog vajara Ivana Meštrovića, Stjepan Gabrijel Meštrović, koji je recezent one knjige i kome se pripisuje autorstvo te knjige. Autorstvo se pripisuje i Ljubici Štefan, hrvatskoj istoričarki i Tuđmanovoj propagandistkinji – zaključuje Štrbac.

Savo Štrbac

Tuđman ozakonio reviziju

Savo Štrbac ističe da Hrvatska nikada nije bila ozbiljna da spreči revizionistički pokret koji je, uz svesrdnu pomoć Katoličke crkve, sa dolaskom Franje Tuđmana na vlast, tvrdi – ozakonjen.

– Tvrdnjom da je NDH bila “povjesna” želja Hrvata Tuđman je otvorio Pandorinu kutiju koju ni jedan njegov naslednik nije želeo da zatvori. Tome je i te kako pripomogla i Katolička crkva koja takođe ima istoričare koji su objavljivali više naučnih radova i knjiga u kojima se podržava, pa čak i opravdava potreba za revizionizmom uloge NDH i Katoličke crkve u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata – naglašava Štrbac.